Slīpuma maiņas punkti laikrindās - Krastiņa, Ilva (Latvijas Universitāte, 2023)
Darbs veltīts slīpuma maiņas punktu metožu izpētei un salīdzināšanai ar vidējo izmaiņu binārās segmentācijas metodi. Tiek apskatīta dinamiskās programmēšanas metode un šaurākās robežvērtības metode, kuras paredzētas slīpuma maiņas punktu noteikšanai. Lai veiktu salīdzinājumu, tika veiktas simulācijas, kuras ietver visu metožu noteiktos maiņas punktus. Papildus simulācijām, tika apskatīti arī divi reālu datu piemēri. Šie datu piemēri tika izmantoti, lai novērtētu metožu veiktspēju reālās situācijās.

The thesis is devoted to the study and comparison of the slope change point methods with the average change binary segmentation method. The dynamic programming method and the narrowest-over- threshold method, which are designed for the detection of slope change points, are discussed. In order to make a comparison simulations including the change points detected by all methods were performed. In addition simulations, two real data examples were also considered. These data examples were used to assess the performance of the methods in real situations.
Slope change points in time series
Keywords: Matemātika; Maiņas punkti; binārā segmentācija; šaurākās robežvērtības metode, dinamiskās programmēšanas metode; dinamiskās programmēšanas metode