Pēc holecistektomijas jatrogēni izraisītu žultsceļu bojājumu ietekme uz atkārtotu diagnostisko izmeklējumu un hospitalizācijas biežumu - Miklaseviča, Ilze (Latvijas Universitāte, 2022)
Holecistektomija ir viena no visbiežāk veiktajām procedūrām pasaulē. Žultsvadu bojājumi noved pie sarežģītām rekonstrukcijas operācijām, ilgstošas hospitalizācijas, atkārtotām diagnostiskām pārbaudēm un augsta ilgstošu komplikāciju riska, kas ir izmaksu pieauguma iemesls. Lai identificētu bojājumus un ar to saistītās komplikācijas, tiek izmantots plašs diagnostikas metožu klāsts. Pētījuma mērķi: Novērtēt, kā jatrogēns žultsvadu bojājums (BDI, no angļu „biliary duct injury”) pēc holecistektomijas ietekmē diagnostisko izmeklējumu apjomu un atkārtotas hospitalizācijas biežumu. Metodes: Retrospektīvs šķērsgriezuma pētījums ar ierakstu analīzi par 38 pacientiem, kuriem veikta laparoskopiskā holecistektomija, un, kuri tika nosūtīti uz Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Diagnostiskās radioloģijas institūtu diagnostiskai izmeklēšanai. Rezultāti: No pacientiem, kuriem holecistektomijas rezultātā radies jatrogēns žultsvada bojājums, 57,9% tika veikts transabdomināls USG izmeklējums, 47,4% tika veikta ERHP, 47,4% tika veikta PTHA, 44,7% tika veikta DT, 42,1% tika veikta MRI, 13,2% tika veikta punkcija USG kontrolē un 15,8% tika veikta fistulogrāfija. 18,4% pacientu holecistektomijas komplikāciju dēļ atkārtoti ievietoti slimnīcā vienu reizi, 34,2% divas reizes, 15,8% trīs reizes, 5,3% četras reizes, 13,2% piecas reizes, 2,6% septiņas reizes, 2,6% desmit reizes, 5,3% 11 reizes un 2,6% tika atkārtoti hospitalizēti 25 reizes. Tika konstatēta statistiski nozīmīga spēcīga korelācija starp atkārtotas hospitalizācijas biežumu un PTHA (rs 0,682, p<0,001). E1 un E4 tipa bojājumi bija viskomplicētākie. Tika noteikta statistiski nozīmīga sakarība starp bojājuma tipu un ķirurģiskās ārstēšanas metodēm (p=0.001, Pīrsona hī-kvadrāta tests). Secinājumi: Jatrogēns BDI pēc holecistektomijas būtiski ietekmē atkārtotu attēldiagnostiko izmeklējumu un atkārtotas hospitalizācijas biežumu, un tādējādi negatīvi ietekmē slimnīcas ekonomiku un pacientu labklājību.

Introduction: Cholecystectomy is one of the most commonly performed procedures worldwide. The occurrence of BDI results in complicated reconstructions, prolonged hospitalization, repeated diagnostic examinations, and a high risk of long-term complications, leading to cost increase. A wide range of diagnostic methods is used to identify the damage and the associated complications. Study aims: To evaluate the impact of iatrogenic post-cholecystectomy biliary duct injury (BDI) on the amount of diagnostic imaging and hospital re-admission rate. Methods and materials: This retrospective cross-sectional study included 38 patients undergoing laparoscopic cholecystectomy from January 2004 to December 2020 referred to Pauls Stradins Clinical University hospital Diagnostic Radiology Institute. Results: Among those who had iatrogenic bile duct injury due to cholecystectomy, 57.9% underwent abdominal US, 47.4% underwent ERHP, 47.4% underwent PTHA, 44.7% underwent CT, 42.1% underwent MRI, 13.2% underwent US-guided puncture after cholecystectomy, and 15.8% underwent fistulography. 18.4% were re-admitted to hospital once due to post-cholecystectomy complications, 34.2% twice, 15.8% three times, 5.3% four times, 13.2% five times, 2.6% seven times, 2.6% ten times, 5.3% 11 times and one patient (2.6%) was re-admitted 25times. Statistically significant strong correlation between hospital re-admission rate and PTHA (rs0.682, p<0.001) was found. Most complicated were E1 and E4 BDI types. A statistically significant relationship was established between BDI type and surgical treatment methods (p=0.001,Pearson chi-square test). Conclusions: The iatrogenic post-cholecystectomy BDI significantly impacts repeated diagnostic imaging and hospital re-admission rate and, therefore, negatively affects hospital economics and patient welfare.
Impact of Iatrogenic post-cholecystectomy biliary duct injury on quantity of diagnostic imaging and hospital readmission
Keywords: Medicīna; Jatrogēns žultsvadu bojājums; Holecistektomija; Perkutānā transhepātiskā holangiogrāfija; Datortomogrāfija; Endoskopiska retrogrāda holangiopankreatogrāfija