Iekšējās kontroles sistēmas novērtējums uzņēmumā VAS “Latvijas autoceļu uzturētājs” - Paulaskaite, Santa (Latvijas Universitāte, 2023)
VAS “Latvijas autoceļu uzturētājs” ir izstrādāta iekšējā kontrole, izstrādāti virkne iekšējo normatīvu, kas raksturo uzņēmuma darbības procesus, bet iekšējā kontrole pamatā tiek balstīta uz riska analīzi, kas savukārt balstīta uz dokumentācijas izpēti. Bakalaura darba mērķis ir, izpētot iekšējās kontroles teorētiskos aspektus, novērtēt iekšējās kontroles sistēmu uzņēmumā VAS “Latvijas autoceļu uzturētājs” un sniegt rekomendācijas tās uzlabošanā. Pētījumā secināts, ka VAS “Latvijas autoceļu uzturētājs” trūkst iekšējās kontroles, kas saistīta ar faktisko pārbaudi, vērojams komunikācijas trūkums, darbinieki nav informēti par iekšējo kontroli, netiek iesaistīti iekšējās kontroles procesos, ļoti vājš komunikācijas process, informācija nav strukturēta, netiek pielietoti vienoti kanāli informācijas nodošanai.

PLC „Latvijas autoceļu uzturētājs” has developed an internal control, a series of internal standards have been developed that describe the company's operating processes, but the internal control is basically based on risk analysis, which in turn is based on the study of documentation. The aim of the bachelor's thesis is to evaluate the internal control system in the company PLC „Latvijas autoceļu uzturētājs” by studying the theoretical aspects of internal control and to provide recommendations for its improvement. The study concluded that PLC „Latvijas autoceļu uzturētājs” lacks internal control related to the actual inspection, there is a lack of communication, employees are not informed about internal control, they are not involved in internal control processes, a very weak communication process, information is not structured, unified channels are not used for the transfer of information.
Evaluation of the internal control system in the company PLC “Latvijas autoceļu uzturētājs”
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; COSO; Iekšējā kontrole; VAS “Latvijas autoceļu uzturētājs”; Riski; Novērtēšana