Individualitātes jēdziens: izaicinājumi Azerbaidžānas izglītības sistēmā - Heydarova, Amina (Latvijas Universitāte, 2023)
Šis maģistra darbs pēta individuālās attīstības jautājumu Azerbaidžānas kolektīvisma izglītības sistēmā. Tajā tiek pētīts, kā standartizētajās mācību programmās un novērtējumos bieži netiek ņemtas vērā skolēnu atšķirīgās personības, vajadzības, talanti un perspektīvas, kā arī izglītībai nepieciešamā attīstība. Pētījumā aplūkoti šķēršļi uz indivīdu vērstas izglītības īstenošanai, kā arī iespējamie risinājumi, īpašu uzmanību pievēršot Azerbaidžānai. Pārskatot literatūru un personīgās dzīves pieredzi, šis pētījums pēta mainīgos lielumus, kas veicina individualitātes nomākšanu Azerbaidžānas izglītības sistēmā. Balstoties uz kvalitatīvām un kvantitatīvām pētniecības metodēm, šis pētījums parāda faktorus, kā kolektīvisms veicina izglītības procesu. Pētījums arī iedziļinās studentu pieredzē, lai izgaismotu niansēto dinamiku. Šī pētījuma rezultāti atklāj izaicinājumu daudzšķautņaino raksturu, ar ko saskaras Azerbaidžānas izglītība individualitātes veicināšanā, tostarp faktori, kas saistīti ar sabiedrības cerībām, valsts kolektīvās kultūras ietekmes sfēru, mācību programmas izstrādi, mācību metodiku un stingru mācību praksi, standartizētu. pārbaudes, izglītības iespējas un dinamika klasē starp skolas vienaudžiem un skolotājiem.

This master's thesis shows the issue of individual development in Azerbaijan's collectivist educational system. It investigates how standardized curricula and assessments frequently fail to take into account students' diverse personalities, needs, talents, and perspectives, as well as the development required for education. The research looks at the barriers to implementing individual-centered education as well as potential solutions, with a particular focus on Azerbaijan Through a review of the literature and personal life experience, this study investigates the variables that contribute to individuality suppression in the Azerbaijani educational system. Drawing on qualitative and quantitative research methods, this study showcases the factors of how collectivism contributes to the educational process. The study also delves into the lived experiences of students to shed light on nuanced dynamics. The findings of this study reveal the multifaceted nature of the challenges facing Azerbaijani education in fostering individuality, including factors related to societal expectations, the sphere of influence of the collective culture of the country, curriculum design, rigorous teaching practices, standardized testing, education facilities, discrimination and the dynamics in the classroom between school peers and teachers.
Concept of individuality: challenges in Azerbaijani educational system
Keywords: Izglītības zinātnes; Individuality; collectivism; education; curriculum; society