3-5 gadu vecu bērnu patstāvības veicināšana rotaļnodarbībās pirmsskolā - Čulkova, Alise (Latvijas Universitāte, 2025)
Pētījuma mērķis: Teorētiski analizēt literatūru un praktiski pārbaudīt 3-5 vecu bērnu patstāvības veidošanos rotaļnodarbībās. Pētījuma laikā tika veikts novērtējums un aptaujas anketa, tika aptaujāti pedagogi, lai uzzinātu viņu viedokļus un pieredzi par efektīvām metodēm un paņēmieniem. Tika veikts bērnu novērtējums, lai noskaidrotu viņu patstāvības līmeni dažādās aktivitātēs. Pētījuma rezultātā tika konstatēts, ka pedagogi strādā ar 3-5 gadu veciem bērniem patstāvības veicināšanai izmantojot rotaļnodarbības pirmsskolā un kā bērni attīstās patstāvīgi. Šie dati palīdzēja izprast galvenos faktorus, kas veicina bērnu spēju rīkoties patstāvīgi un tika izstrādāti ieteikumi turpmākajai darbībai pirmsskolas izglītības iestādēs.

Purpose of the study: Theoretically analyze the literature and practically verify the development of independence of 3-5 year old children in play activities.During the study, an assessment and a questionnaire were conducted, educators were interviewed to find out their opinions and experience on effective methods and techniques. Children were assessed to find out their level of independence in various activities. As a result of the study, it was found that educators work with 3-5 year old children using play activities in preschool to promote independence and how children develop independently. These data helped to understand the main factors that promote children's ability to act independently and recommendations were developed for further work in preschool educational institutions.
Encouraging the independence of 3-5-year-old children inpreschool play classes
Keywords: Izglītības zinātnes; patstāvība; rotaļnodarbības; attīstība; pirmsskola; bērni