Personības iezīmju un kognitīvo spēju saistība ar problēmuzdevumu risināšanu un LLM lietojumu - Vanags, Jēkabs (Latvijas Universitāte, 2025)
Šajā darbā ir apskatīts, kā personības iezīmes un kognitīvās spējas ietekmē lielie valodu modeļu (LLM) lietojuma biežumu, lietojuma īpatnības un subjektīvo pārliecību par savu darbu, atkarībā no šo rīku lietojuma. Lai to noskaidrotu, tika veikta aptauja, apkopojot 321 respondenta personības iezīmes un LLM lietošanas paradumus, kā arī tika veikts klātienes eksperiments 51 cilvēka grupai, testējot to kognitīvās spējas un subjektīvo pārliecību simulēta problēmuzdevuma risināšanā. Secinām, ka personības iezīmju saistība ar LLM atšķiras starp lēmumu par šo rīku lietošanu kopumā (apzinīgums) un lēmumu tos pielietot konkrētās situācijās (labvēlīgums). Tika novērots, ka zemāki rādītāji daudzuzdevumu veikšanas testā saistās ar augstāku LLM lietojuma līmeni, kā arī šo rīku lietojums neietekmēja subjektu pārliecības līmeni pamanāmā veidā.

This paper examines how personality traits and cognitive abilities influence the usage of large language models (LLM), and the effect of these tools on users' subjective confidence in their work. A survey was conducted, gathering data on the personality traits and LLM usage habits of 321 respondents, as well as an in-person experiment with 51 participants, testing their cognitive abilities and subjective confidence in solving simulated real-life problems. The results indicate that the relationship between LLM usage and personality traits differs between the decision to use these tools in general (conscientiousness) and the decision to use them in specific situations (agreeableness). Lower performance in multitasking was associated with higher LLM usage level, and the use of these tools did not affect the subjective confidence.
The relationship between personality traits and cognitive abilities in problem-solving and LLM usage
Keywords: Datorzinātne; mākslīgais intelekts; personība; kognitīvās spējas; problēmuzdevumu risināšana