DDQ mediēta elektroķīmiska para-metoksibenzil aizsarggrupas šķelšana - Baunis, Haralds (Latvijas Universitāte, 2019)
DDQ mediēta elektroķīmiska para-metoksibenzil aizsarggrupas šķelšana. Baunis, H., zinātniskā darba vadītājs Dr. chem. prof. Sūna. E. Bakalaura darbs, 50 lappuses, 27 attēli, 9 tabulas, 55 literatūras avoti, 2 pielikumi. Latviešu valodā. Bakalaura darbā izstrādāta jauna elektroķīmiska para-metoksibenzil aizsarggrupas šķelšanas metode, izmantojot 2,3-dihlor-5,6-diciāno-1,4-benzohinonu kā elektronu pārneses mediatoru. Metode piemērota para-metoksibenzil aizsargātiem funkcionalizētiem fenoliem. Sintezēti fenolu para-metoksibenzilēteri, veikta sintezēto savienojumu pierādīšana ar spektroskopijas metodēm.

DDQ mediated electrochemical cleavage of para-methoxybenzyl protecting group. Baunis, H., supervisor Dr. chem. prof. Sūna. E. Bachelor’s thesis, 50 pages, 27 figures, 9 tables, 55 literature references, 2 appendices. In Latvian. A novel electrochemical method for cleavage of the para-methoxybenzyl protecting group was developed in the Bachelor’s thesis. 2,3-Dichloro-5,6-dicyano-1,4-benzoquinone was employed as an electron transfer mediator. The method is applicable to para-methoxybenzyl protected functionalised phenols. para-Methoxybenzyl ethers of phenols were synthesised, the obtained compounds were characterised with spectroscopic methods.
DDQ-Mediated Electrochemical Deprotection of para-Methoxybenzyl Protecting Group
Keywords: Ķīmija; p-METOKSIBENZILĒTERI; DDQ; ELEKTROĶĪMISKA OKSIDĒŠANA; SPIRTU AIZSARGGRUPAS; FENOLI