Gaisa plūsmu un temperatūras modelēšana eksperimentāliem stendiem - Ratnieks, Jānis (Latvijas Universitāte, 2014)
Darbā apskatīti būvkonstrukciju testēšanas stendi, kuros uzstādīti temperatūras, gaisa plūsmas ātruma un citi sensori, lai salīdzinātu prognozētos, siltuma zusumus ar izmērītajiem, analizētu termiskā komforta apstākļus un skaidrotu nesakritību cēloņus, kuri radušies. Veiktie skaitliskie aprēķiniem, izmantojot hidrodinamikas un siltuma apmaiņas vienādojumus, ļāuj prognozētu gaisa plūsmas un temperatūras sadalījumus telpā un pārbaudīt esošo turbulences modeli, salīdzinot skaitliskos aprēķinus ar eksperimentālajiem rezultātiem. Apskatīta arī būvju energoefektivitāte un siltuma plūsmas caur konstrukcijām un tās salīdzinātas ar eksperimentālajiem datiem.

This work is a part of an energy efficiency project where energy efficient test stands are built and temperature, airflow velocities, humidity and other physical properties are measured that are used to validate the mathematical model, developed in this work. Experimental stands are built from locally available building materiāls with a help from industry partners. The U-value is planned equal for all test stands according to Latvian building standarts, so the stands can becomparable and the diferences explained. The work deals with hydrodynamic equations with turbulence that are calculated numerically and the turbulence model is validated with experimental data.
Mathematical modelling of airflow and temperature fields for experimental stands
Keywords: Fizika