Kanādiešu angļu valodas pareizrakstības īpatnības - Streņģe, Ieva (Latvijas Universitāte, 2007)
Bakalaura darba tēma ir Kanādas angļu valodas pareizrakstības īpatnības. Tā mērķis ir izpētīt Kanādas angļu valodas pareizrakstības likumus, salīdzinot tos ar britu un amerikāņu angļu valodu pareizrakstības likumiem. Tātad, tiek pētīts vai Kanādas avīžu redaktori ievēro Kanādas valodnieku noteiktos pareizrakstības likumus. Pētīšanas gaitā tika izmantota diskursa analīze, lai noteiktu Kanādas angļu valodas pareizrakstības pielietojumu Kanādas avīzēs. Lai to noskaidrotu, tika izpētītas Kanādas angļu valodas pareizrakstības teorijas, tika noteikti pareizrakstības likumi pētījuma daļai, un, izskatot Kanādas avīžu rakstus, tika izpētīts arī kā šie likumi darbojas realitātē. Pētījuma rezultāti rāda, ka Kanādas angļu valodas pareizrakstības likumi vairumā gadījumu darbojas ne tikai teorijās bet tiek arī praktiski pielietoti. Kanādas angļu valodas pareizrakstība apvieno britu un amerikāņu pareizrakstības likumus. Lai gan kanādiešu, britu un amerikāņu angļu valodas varietātes ir ļoti līdzīgas, tomēr rezultāti rāda, ka to rakstībā var būt nozīmīgas atšķirības. Turklāt ikvienas angļu valodas varietātes pazīmes palīdz saglabāt tās identitāti. Tādēļ Bakalaura darbs attēlo Kanādas angļu valodas pareizrakstības īpatnības ar mērķi saglabāt kanādiešu nacionalitāti.

The present Bachelor Paper focuses on the spelling peculiarities of Canadian English. The purpose of this study was to explore Canadian English spelling rules in Canadian newspapers in comparison with British and American English spelling. Consequently, it explores whether the editors of Canadian newspapers adhere to the theories on Canadian English spelling mentioned by linguists, in practice. In the course of the investigation, the discourse analysis was used to investigate the application of Canadian English spelling peculiarities in the current Canadian newspapers. Therefore, the theories on Canadian English spelling were investigated, the spelling rules for the analyses were selected, and it was investigated whether these spelling rules are applied in reality by looking through the articles in the current Canadian newspapers. The results of the research indicate that Canadian English spelling rules are mostly observed not only in theories but also in practise. Thus, Canadians combine the spelling rules of British and American English. Although Canadian, British and American English are national varieties of the English language, and, therefore, they are very similar, the obtained results show that there might be meaningful differences in their spelling. Moreover, the distinguishing features of each English language variety help to maintain its nationality. Therefore, this Bachelor Paper demonstrates the spelling peculiarities of Canadian English in order to preserve the nationality of Canadians.
Peculiarities of Canadian English Spelling
Keywords: Filoloģija