Līguma izbeigšana ar konstitutīvu gribas izteikumu - Silionovs, Kristaps (Latvijas Universitāte, 2024)
Līgums tā šaurākā nozīmē ir viens no saistības rašanās pamatiem. Pēc vispārīgā principa līgumtiesiskās attiecības izbeidzas ar brīdi, kad puses ir sniegušas savstarpēju saistību izpildījumu. Proti, izbeidzoties līgumā ietvertajām saistībām, izbeidzas arī līgums kā saistības rašanās pamats. Tomēr līgumtiesiskās attiecības var tikt izbeigtas arī citos veidos. Par vienu no šādiem veidiem ir atzīstama līguma izbeigšana ar konstitutīvu darbību – uz līguma izbeigšanu vērstu vienas puses gribas izteikumu. Neskatoties uz to, ka līguma izbeigšana ar konstitutīvu gribas izteikumu ir plaši sastopama gan praksē, gan arī dažādos normatīvajos aktos, līdz šim minētais tiesību institūts Latvijas tiesību sistēmā ir apskatīts maz. Ņemot vērā minēto, maģistra darba mērķis ir pētīt un analizēt konstitutīvu gribas izteikumu kā vienu no līguma izbeigšanas pamatiem. Maģistra darba ietvaros ir sniegts vēsturisks apskats par līguma saistošo spēku un konstitutīvu gribas izteikumu kā pamatu līgumtiesisko attiecību izbeigšanai. Tāpat maģistra darba ietvaros ir sniegts uz līguma izbeigšanu vērsta konstitutīva gribas izteikuma vērtējums no mūsdienu Latvijas tiesību sistēmas perspektīvas, sniedzot raksturojumu par tā izlietošanas kārtību un būtiskajiem aspektiem. Darba noslēgumā ir sniegts vērtējums tam, kādos gadījumos līguma izbeigšana ar konstitutīvu gribas izteikumu rada pienākumu atjaunot stāvokli pirms līguma noslēgšanas, bet kādos gadījumos šāds gribas izteikums ietekmē tikai līguma izpildes pienākumu uz nākotni. Maģistra darba ietvaros autors secina, ka būtiskās romiešu tiesību ietekmes dēļ Latvijas tiesību sistēmā līdz pat šim brīdim nav izveidojusies pilnvērtīga izpratne par līguma izbeigšanu ar konstitutīvu gribas izteikumu. Tāpat maģistra darba ietvaros tiek secināts, ka līguma izbeigšanai ar konstitutīvu gribas izteikumu, lai tā radītu tiesiskas sekas, papildus ir nepieciešams ievērot vairākus priekšnoteikumus. Tas, kādā veidā konstitutīvs gribas izteikums par līguma izbeigšanu ietekmē līgumu, ir atkarīgs no visaptverošas restitūcijas īstenošanas nepieciešamības pušu līdzvērtības (sniegto izpildījumu ekvivalences) nodrošināšanai.

In its narrowest sense, a contract is one of the bases for the creation of an obligation. As a general principle, the contractual relationship ends when the parties have given mutual performance of their obligations. That is to say, when the obligations contained in a contract come to an end, the contract as the basis of the obligation also comes to an end. However, the contractual relationship may also be terminated in other ways. One of these ways is termination by a constitutive act – an expression of the will of one of the parties to terminate the contract. Despite the fact that termination of a contract by a constitutive act is widely used both in practice and in various normative acts, little general analysis of it in the Latvian legal system has been provided so far. In view of the above, the aim of the master's thesis is to study and analyze the constitutive expression of will as one of the grounds for termination of a contract. The master's thesis provides a historical overview of the binding force of a contract, as well as the constitutive expression of will as a ground for termination of contractual relations. The master's thesis also provides an assessment of the constitutive expression of will aimed at termination of a contract from the perspective of the contemporary Latvian legal system, providing a description of the procedure and essential aspects of its use. The thesis concludes with an assessment of the cases in which the termination of a contract by a constitutive expression of will creates an obligation to restore the situation prior to the conclusion of the contract, and in which cases such an expression of will affects only the obligation to perform the contract in the future. The author concludes that due to the substantial influence of roman law, the Latvian legal system has not yet developed a full understanding of the termination of a contract by a constitutive expression of will. The master's thesis also concludes that the termination of a contract by a constitutive expression of will requires, in addition, the observance of a number of prerequisites in order to have legal effect. The way in which a constitutive expression of intent to terminate a contract affects the contract depends on the need for a general restitution in order to establish equivalence between parties (equivalence of performances provided).
Termination of a contract by a constitutive declaration of intent
Keywords: Juridiskā zinātne; līguma izbeigšana; uzteikums; atkāpšanās; restitūcija; līguma saistošais spēks