Eiropas piļu un muižu izdevumu dizains - Ķimse, Herta (Latvijas Universitāte, 2024)
Attīstoties tūrismam, parādās vajadzība pēc pievilcīgiem un aprakstošiem izdevumiem, kas spētu uzrunāt sabiedrību un ieinteresēt tūristus apmeklēt seno pagātnes mantojumu- pilis un muižas. Diplomdarbā “Eiropas piļu un muižu izdevumu dizains” tiek aplūkoti jautājumi, kas saistīti ar piļu un muižu dažādu veidu izdevumu vizuāli stilistiskajām iezīmēm. Diplomdarba teorētiskajā daļā tiek apskatīti piļu un muižu izdevumi, to veidi un uzbūve, heraldika un arhitektūras fotogrāfija. Empīriskajā daļā tiek pētīti gan Latvijas, gan Eiropas dažādi piļu un muižu dizainu paraugu noformējumi un vizuālās stilistiskās iezīmes. Izpētes rezultātā tiek secināts, ka šiem dizaina paraugiem ir vairākas kopīgas iezīmes - visbiežāk izmantots teksta dalījums divās slejās, lai strukturētu informāciju un tā būtu viegli uztverama lasītājam, izdevumos teksti līdzināti pa kreisi, akcentam uz vāka lieto folijspiedi, grafiskus elementus, dekoratīvas līnijas un krāsu laukumus. Pētījumā izmantotās metodes ir darbs ar literatūru, tās izpēte un dizaina paraugu analīze. Radošajā daļā ir izveidots izdevuma dizains Mālpils muižai.

As tourism develops, it creates a need for attractive and descriptive printed matters that can engage the public and raise the interest of tourists in visiting historical heritage of the past-castles and manors. The diploma work "European palaces and manors printed matter design" explores printed matters related to the visual and stylistic features of various printed materials of castles and manors. In the theoretical part of the diploma work, printed matters related to castles and manors, their types and structures, heraldry, and architectural photography are examined. The empirical part explores samples of designs, as well as visual stylistic features of different castles and manors in Latvia and Europe. The results of the research indicate that these design samples share several common features, including the frequent use of text division into two columns to structure information and make it easily readable for the audience. Also, texts in printed matters are often aligned to the left, and hot foil printing is used for the accent on the cover, along with graphic elements, decorative lines, and color fields. The methods used in the research are literature review and its research and analysis of design samples. In the creative part, a printed matter design for Mālpils Manor has been created.
European palaces and manors printed matter design
Keywords: Mākslas zinātne; Pilis un muižas; Izdevumi; Dizains; Stilistiskās iezīmes