Novešana līdz maksātnespējai - Embrika, Liene (Latvijas Universitāte, 2012)
Attīstoties ekonomiskajai videi, attīstās arī veidi, kā juridiskās personas negodprātīgi tiek novestas līdz maksātnespējai. Mūsdienu situācijā, kad tiek iesniegti ievērojami daudz juridiskās personas maksātnespējas pieteikumi, ir stingri jāizvērtē vai maksātnespējas process netiek izmantots ļaunprātīgiem nolūkiem. Darba mērķis ir noskaidrot, kādas problēmas saskatāmas noziedzīgā nodarījuma konstatēšanā un pierādīšanā. Izvirzītā mērķa realizēšanai darba autore izvirzīja vairākus uzdevumus: izpētīt jēdziena „novešana līdz maksātnespējai” vēsturisko attīstību Latvijā, analizēt noziedzīgā nodarījuma sastāvu, kā arī iepazīties ar ārvalstu tiesisko regulējumu. Neskatoties uz to, ka Krimināllikumā ir ietverts pants, kas regulē juridiskās personas novešanu līdz maksātnespējai, tā piemērošana ir visai ierobežota. Atslēgvārdi: maksātnespēja, nolaidība, nodoms, kriminālatbildība.

As the economy is building, also new means of irresponsibly bringing legal entity to bankruptcy. Nowadays, as more of these declare themselves unable of financial action, it's necessary to properly evaluate how many of these cases are authentic and if the system isn't being abused. The purpose of this work is to find out what problems occur in cases these criminal activities have occurred and been proven. For achieving the this goal, the author set herself various tasks - finding out the terms "brought to bankruptcy" historical evolution in Latvia, analyze the substance of the crime, as well as get to know the jurisdictional proceedings of foreign countries. Despite of the article in criminal law which regulates a legal person declaration of bankruptcy, it's assignment is quite restricted. Keywords: bankruptcy, insolvency, irresponsibility, idea, criminal responsibility.
Lead to insolvency
Keywords: Juridiskā zinātne