Bioloģisko aktīvu novērtēšanas un uzskaites specifika mežsaimniecībā - Šeturiņa, Elēna (Latvijas Universitāte, 2024)
Maģistra darbs veltīts bioloģisko aktīvu, kā grāmatvedības uzskaites objektu, uzskaites, novērtēšanas un uzrādīšanas specifikai, īpašu uzmanību pievēršot bioloģisko aktīvu uzskaites un novērtēšanas problēmām mežsaimniecības uzņēmumos, analizējot to ietekmi uz finanšu pārskatu ticamību un saimniecisko lēmumu pieņemšanu. Darbs sastāv no ievada un trīs nodaļām, tas izklāstīts 87 lappusēs un iekļauj 19 tabulas, 1 attēlu un 2 pielikumus. Darbā izmantoti 57 literatūras avoti. Ievadā ir pamatota pētījuma tēmas aktualitāte, izvirzīta hipotēze, dota problēmas izpētes pakāpe, norādīti pētījuma teorētiskie un metodiskie pamati, noformulēts mērķis un uzdevumi, atklāta zinātniskā novitāte un praktiskā nozīme. Darba pirmajā nodaļā tiek apkopotas bioloģisko aktīvu uzskaites un novērtēšanas kārtību reglamentējošo normatīvo aktu un starptautisko standartu prasības, veikta to salīdzinošā analīze, kā arī dota bioloģisko aktīvu uzskaites un novērtēšanas problēmjautājumiem veltītās zinātniskās literatūras apskate. Maģistra darba otrajā daļā tiek aplūkota Latvijas mežsaimniecības nozare, uzņēmumu galvenās īpašības un darbības tendences. Trešajā nodaļā, pamatojoties uz iepriekšējām nodaļām un ņemot vērā gan Latvijas, gan citu valstu pieredzi, analizēta bioloģisko aktīvu uzskaites, novērtēšanas un uzrādīšanas finanšu pārskatos kārtība meža nozares uzņēmumos. Darba nobeigumā formulēti galvenie secinājumi, kā arī izstrādāti priekšlikumi bioloģisko aktīvu uzskaites un novērtēšanas pilnveidošanai mežsaimniecības nozares uzņēmumos.

Master's thesis is dedicated to the main issues of accounting, valuation, and reporting of biological assets, with a specific focus on the problems of accounting and valuation of biological assets in forestry enterprises, analyzing their impact on the credibility of financial statements and business decision-making. The thesis consists of an introduction and three chapters, totaling 87 pages and including 19 tables, 1 scheme, and 2 appendixes. The work draws upon 57 literature sources. In the introduction, the relevance of the research topic is justified, a hypothesis is formulated, the scope of the research problem is defined, theoretical and methodological foundations are outlined, objectives and tasks are formulated, and scientific novelty and practical significance are revealed. The first chapter summarizes the regulatory requirements of accounting and valuation of biological assets established by normative acts and international standards, conducts a comparative analysis thereof, and reviews scientific literature devoted to issues of accounting and valuation of biological assets. The second chapter of the master's thesis examines the Latvian forestry sector, its main characteristics, and operational trends. In the third chapter, based on the previous chapters and taking into account the experiences of Latvia and other countries, the procedures for accounting, valuation, and reporting of biological assets in financial statements of forestry enterprises are analyzed, evaluating associated problems. In conclusion, the main conclusions are formulated, along with proposals for improving the accounting and valuation of biological assets in forestry enterprises.
The Specifics of Evaluating and Accounting for Biological Assets in Forestry
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; bioloģiskie aktīvi; mežsaimniecība; 41. SGS; novērtēsana; meža nozare