Projekts: Uzņēmuma SIA "Zeltnamiņš" izveidošana - Piebalga, Areta (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darba ietvaros tiek pētīts autores plānots projekts: uzņēmuma SIA “Zeltnamiņš” izveidošana. Šī projekta ideja ir izveidot jaunu un konkurētspējīgu uzņēmumu Kurzemē, kas atradīsies klusā, skaistā un sakoptā teritorijā 10 km attālumā no Kurzemes lielākās pilsētas Liepājas. Uzņēmuma pamatdarbība tiek plānota izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumu sniegšana. Galvenais projekta mērķis ir izveidot uzņēmumu, kas spētu būt konkurētspējīgs, atpazīstams un ilgtspējīgs konkrētajā reģionā. Lai šo mērķi īstenotu autore izvirza uzdevumus, kas jāveic uzņēmumam – pakalpojumu veikšana augstā kvalitātē, jaunu darba vietu radīšana, darbiniekiem labas un drošas darba vides nodrošināšana, lauku tūrisma attīstīšana Kurzemē. Šāda viesu nama izveide ir aktuāla, jo pēc maģistra darbā pētītajiem datiem tika secināts, ka pieprasījums pēc naktsmītnēm katru gadu pieaug. “Zeltnamiņš” tiek plānots dibināt 3 īpašniekiem, kuri ir fiziskas personas. Pamatkapitāls sastādīs 147 500 EUR un tiks dalīts 100 daļās, kur vienas daļas nominālvērtība ir 1 475 EUR. Īpašnieks A ieguldīs naudas līdzekļus 9 800 EUR, kā arī mantu, kas ir īpašums un jaunuzcelta māja, kura projekta laikā tiks aprīkota viesu nama vajadzībām, tās vērtība ir 120 000 EUR, kur īpašniekam piederēs 88% pamatkapitāla daļas. Īpašnieki B un C pamatkapitālā ieguldīs naudu, katrs 8 850 EUR, kur abiem īpašniekiem piederēs katram 6% pamatkapitāla daļas. Un pamatkapitāls tiks pilnā apmērā apmaksāts līdz uzņēmuma reģistrācijas pieteikumam Uzņēmuma reģistrā. Izvērtējot komercsabiedrības formas, uzņēmumam “Zeltnamiņš” vispiemērotākā komercsabiedrība ir Sabiedrība ar ierobežotu atbildību, jo uzņēmumu dibinās 3 dalībnieki, pamatkapitāla apjomam ir jābūt vismaz 2 800 EUR, kā arī īpašnieki neatbild ar saviem personīgajiem līdzekļiem un īpašumiem, kas nozīmē, ka uzņēmuma īpašniekiem nepastāv risks pazaudēt savus līdzekļus un īpašumus, jo atbildība ir tikai ar SIA mantu. Uzņēmumam “Zeltnamiņš” tika izveidotas finanšu prognozes un plāni trim pirmajiem darbības gadiem. Finanšu pieņēmumi veidojot finanšu plānus un prognozes bija, ka šajā laika periodā no 2020. gada jūlija līdz 2023. gada decembrim netiks mainīta likumdošana un normatīvie akti, kā arī pievienotās vērtības nodoklis paliks nemainīgs 21%, tā pat darba devēja valsts sociālo apdrošināšanas obligāto iemaksu procentu likme ir 24,09% un riska nodeva 0,36 EUR par katru darbinieku. Finanšu plānos uzņēmuma ienākuma nodoklis netiek aprēķināts, jo darbības pirmajos 3 gados, netiek paredzētas dividenžu izmaksas. Uzņēmumam “Zeltnamiņš” maģistra darba ietvaros tika sagatavots peļņas un zaudējumu aprēķins, naudas plūsma un bilance laika periodā no 2020. gada jūlija līdz 2023. gada decembrim. Maģistra darbs sastāv no 91 lapām, kas sevī ietver 27 tabulas, 9 attēlus un 10 pielikumus

In this Master thesis author examines her own invented Project “Establishment of company “Zeltnamiņš” LTD”. The idea of this project is to create a new and competitive company in Kurzeme, which will be located in a quiet, beautiful and packed area 10 km from the largest city of Kurzeme, called Liepāja. The core business of the company is planning the provision of accommodation and catering services. The main objective of the project is to create a company that is capable of being competitive, recognizable and sustainable in a given region. In order to achieve this goal, the author sets out the tasks to be performed by the company: performing services in high quality, creating new jobs, providing workers with a good and secure working environment, developing rural tourism in Kurzeme. The creation of such a guesthouse is up-to-date as, according to data from the Master thesis, it was concluded that demand for accommodation was increasing every year. Three individuals plan to set up the company “Zeltnamiņš” LTD. The share capital will be EUR 147 500 and will be divided into 100 parts, with a nominal value of EUR 1 475 per share. Owner A will invest EUR 9 800, as well as property and new building house which will be equipped for the guesthouse at the time of the project, with a value of EUR 120 000, where the owner will own 88% of the share capital. The owners will invest cash in the equity capital of B and C, each EUR 8 850, where the two owners will own a 6% share of the share capital. And the share capital will be paid in full until the company applies for registration in the Enterprise Register. When assessing the forms of a commercial company, the most appropriate commercial company is a limited liability company, since the company is founded by 3 members, the share capital must be at least EUR 2 800, and the owners are not liable by their own personal means and properties, which means that the owners of the company do not have the risk of losing their assets and properties, because the liability is limited to the property of the company.For company “Zeltnamiņš”, financial forecasts and plans were created for the first three years of operation. The financial assumptions in the form of financial plans and forecasts were that during this period from July 2020 to December 2023 the legislation and legislation would not be changed, as well as value added tax would remain unchanged at 21%, whereas even the employer's national social security minimum contribution rate would be 24,09% and the risk fee of EUR 0.36 per employee. In financial plans, the corporate income tax is not calculated because, in the first 3 years of the operation, no dividend costs are provided. For company “Zeltnamiņš”, a profit and loss account, cash flow and balance sheet were prepared for the period from July 2020 to December 2023.Master's thesis consists of 91 pages, which include 27 tables, 9 images and 10 annexes.
Project: Establishment of company "Zeltnamiņš" LTD
Keywords: Finanses un kredīts; Projekts; Uzņēmums; Viesu nams; Mārketinga stratēģija; Nozare