Latvijas upju ledus režīma ilgtermiņa izmaiņas - Kaļinova, Ieva (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darba tēma ir „Latvijas upju ledus režīma ilgtermiņa izmaiņas”. Darba mērķis ir izanalizēt ledus režīma ilgtermiņa izmaiņas Latvijas upju hidroloģiskajos rajonos laika posmā no 1951. līdz 2008. gadam. Darba pētnieciskajā daļā analizēti meteoroloģisko un hidroloģisko novērojumu staciju dati, kas aptver visu Latvijas teritoriju. Izmantojot Manna-Kendala testu noteiktas gada vidējās gaisa temperatūras un upju ledus režīma ilgtermiņa izmaiņu tendences. Ar matemātiskās statistikas metožu palīdzību aprēķināti vidējie ledstāves iestāšanās un ledus uzlūšanas datumi Latvijas upēs, kā arī ledstāves ilgums dienās. Bakalaura darba rezultāti atspoguļo klimata pārmaiņu ietekmi uz Latvijas upju ledus režīmu un ledus režīma izmaiņu tendences laika periodā no 1951. – 2008. gadam.

The title of Bachelor thesis is „Long term changes in ice regime of rivers in Latvia”. The aim of the research is to analyze long term changes of the ice regime in the hydrological regions of rivers in Latvia in the period of 1951 to 2008. In the practical part of thesis data of meteorological and hydrological observation stations throughout the territory of Latvia are analyzed. The annual average temperature and river ice regime long term change tendencies are defined by using Mann-Kendall test. Using mathematical statistics the average beginning of ice freeze up and break up dates of rivers in Latvia are calculated, as well as, the ice cover duration, measured in days. The results of bachelor’s thesis research reflects the effect of climate change on the ice regime of river in Latvia and the tendencies of ice regime changes in the period of 1951 – 2008.
Long term changes in ice regime of rivers in Latvia
Keywords: Ģeogrāfija