Lietas iztiesāšana bez apsūdzētā piedalīšanās - prakse un grozījumi - Merķis, Ričards (Latvijas Universitāte, 2015)
Latvijā kopš Kriminālprocesa likumā spēkā stāšanās paredzēts tiesību institūts krimināllietas iztiesāšana bez apsūdzētā piedalīšanās. Esošais regulējums ir nepilnīgs un atstāj vietu tiesību normas dažādai interpretācijai, kas noved pie atšķirīgas tiesu prakses. Darba mērķis ir izprast krimināllietas iztiesāšanas bez apsūdzētā piedalīšanās būtību, noskaidrot atziņas, kas izriet no Eiropas Cilvēktiesību tiesas un Latvijas tiesu prakses, atšķirt šo institūtu no tam līdzīgiem, noskaidrot institūta regulējumu citās valstīs un izvirzīt priekšlikumus grozījumiem. Pētījumā rezultātā tika izvirzīts krimināllietas iztiesāšanas bez apsūdzētā piedalīšanās teorētiskais sadalījums, izvirzīti priekšlikumi likuma grozījumiem, paustas atziņas, kas izriet no institūta attīstības vēstures, nacionālo un starptautisko tiesu prakses.

Criminal procedure law is provided with a possibility to trial criminal case in absence of the accused. Present regulation in criminal procedure is partial and leaves room for different interpretation of relevant articles of law which results into varied practice of national courts. Aim of the present paper is to digest the nature of trial of a criminal case in absence of the accused, determine theses which can be concluded from case law of European Court of Human Rights and Latvian courts, determine–differences from similar legal instruments and regulation in other states, and offer modifications. Paper resulted as proposition of theoretical structure and modifications to this legal instrument. There are expressed theses which are concluded from historical development of the legal instrument and national, international court case law.
Trial of a criminal case in absence of the accused- practice and modifications
Keywords: Juridiskā zinātne