Baltijas ledus ezera krasta līnijas starp Jelgavu un Salaspili - Landorfs, Rihards (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darbā “Baltijas ledus ezera krasta līnijas” tiek īsumā apskatīta Baltijas jūras attīstība, īpašu uzmanību veltot Baltijas ledus ezera attīstībai. Tiek sniegts ieskats arī ģeofizikālajā glacioizostāzijas procesā un tā darbības mehānismā, kā arī apzināti Baltijas ledus ezeram rakstūtīgie akumulācijas un abrāzijas veidojumi. Pētījums tiek veltīts līdz šim šādā ziľā mazizpētītajai teritorijai starp Jelgavu un Salaspili, ar mērķi izpētīt Baltijas ledus ezera krasta veidojumu telpisko un hipsometrisko novietojumu šajā apvidū saistībā ar glacioizostatisko pacelšanos. Pētījuma izstrādē izmantotās metodes ir literatūras studijas, kartogrāfiskās metodes, ģeodēziska zemes virsmas profilēšana, atsegumu izpēte un nogulumu interpretācija, lauka apsekojumi. Darbs sastāv no 5 nodaļām, secinājumiem, izmantotās literatūras un avotiem, kā arī pielikumiem. Pirmajā nodaļā aplūkota Baltijas jūras un sīkāk Baltijas ledus ezera attīstība. Otrajā nodaļā raksturots glacioizostāzijas process un tā izpausmes Fennoskandijā un Baltijā. Trešā nodaļa veltīta Baltijas ledus ezera abrāzijas un akumulācijas formu apskatam. Ceturtajā aprakstīta izmantotā metodika un materiāli. Piektā un pēdējā nodaļa ir veltīta Baltijas ledus ezera krasta līnijām starp Jelgavas un Salaspils pilsētām.

In Bachelor thesis “Shorelines of Baltic Ice Lake between Jelgava and Salaspils cities” the development of Baltic sea is characterized, with special attention towards development of Baltic Ice Lake, also an insight into geophysical process of glacial isostasy is provided and as well as summary of accumulation and abrasion forms coinciding with Baltic Ice Lake shorelines. Aim of this paper is to research the spatial and hypsometric positioning of coastal landforms coinciding with Baltic Ice Lake stages in the context of glacial isostasy in the area between Jelgava and Salaspils cities. This research is based on literature studies, cartographic methods, geodedic profiling of Earth’s surface, sediment analysis and field observations. This thesis consists of five chapters, conclusions, list of references and annexes. First of the chapters is dedicated to development of Baltic sea and especially development of Baltic ice Lake, second chapter characterizes geophysical process of glacial isostasy, third chapter compiles various coastal landforms coinciding with Baltic Ice Lake shorelines, fourth chapter describes materials and methods used in this chapter, fifth one characterizes Baltic Ice Lake shorelines between Jelgava and Salaspils cities.
Sharelines of Baltic Ice Lake between Jelgava and Salaspils cities
Keywords: Ģeogrāfija; Baltijas ledus ezers; krasta līnijas; krasta veidojumi; glacioizostāzija; Jelgava un Salaspils