Latvijas integrācijas politika - divu koncepciju ietekmes izvērtējums - Muravjovs, Igors (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba tēma: Latvijas integrācijas politika - divu koncepciju ietekmes izvērtējums Bakalaura darba autors: Bk.sc.pol. Igors Muravjovs Kursa darba vadītājs: asociētais prof. Dr.sc.pol. Ivars Ijabs Bakalaura darbs tika izstrādāts ar mērķi konstatēt stingrās un iekļaujošās sabiedrības integrācijas pieejas ietekmi uz Latvijas sabiedrības integrācijas politiku. Autors izvirzīja sekojošo pētījuma problēmu: informācijas trūkums par Latvijas integrācijas politiku ietekmējošajiem faktoriem.. Kā arī tika izvirzīti divi pētījuma jautājumi: 1. cik liela ir stingrās un iekļaujošās integrācijas pieejas ietekme uz Latvijas sabiedrības integrācijas politiku?; 2. kādai no sabiedrības integrācijas pieejām atbilstošā politika pozitīvāk ietekmē minoritāšu integrāciju Latvijas sabiedrībā? Lai atbildētu uz pētījuma jautājumiem, bija nepieciešams izpildīt piecus uzdevumus: izprast latviešu nācijas veidošanās procesu; izprast integrācijas jēdziena attīstības vēsturi; izveidot stingrās un iekļaujošās sabiedrības integrācijas pieejas konceptuālo aprakstu; konstatēt PSRS mantojumu integrācijas jomā; veikt sabiedrības integrācijas pieeju ietekmes uz integrācijas politiku analīzi. Balstoties uz darba teorētiskajā daļā integrācijas pieeju indikatoru izstrādi, Pētījuma gaitā tika konstatēts, ka stingrās pieejas ietekme uz integrācijas politiku ir liela, bet iekļaujošās pieejas ietekme ir nenozīmīga. Neizdevās noteikt, vai iekļaujošās pieejas ietekme ir pozitīva/negatīva tās nenozīmīguma dēļ, tomēr izdevās konstatēt, ka stingrās pieejas ietekme ir negatīva.

The topic of the thesis: Latvian integration policy - assessment of the impact of two concepts The author of the thesis: Bk.sc.pol. Igors Muravjovs The supervisor of the thesis: asociētais prof. Dr.sc.pol. Ivars Ijabs The thesis was developed with the aim to identify the impact of strong and inclusive society integration approach on the Latvian society's integration policy. The author raised the following research problem: the lack of information about factors which influence integration policy of Latvia. Two research questions were defined: 1. how big is the the impact of strong and inclusive integration approach on the Latvian society's integration policy?; 2. which society integration approach has more positive effect on the integration of minorities into Latvian society? On the basis of the integration approach indicators development in the theoretical part of the thesis, during the research it was found, that the impact of a strong integration policy approach is big, but the influence of the inclusive approach is insignificant. It was not determined, if the inclusive approach impact is positive/negative due to its insignificance, however, it was found that the impact of strong approach is negative.
Latvian integration policy - assessment of the impact of two concepts
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija); sabiedrības integrācija; mazākumtautība; stingrā/iekļaujošā pieeja; social integration; minority