Sieviešu līdzestība krūts vēža profilaksē - Ķirša, Modrīte (Latvijas Universitāte, 2023)
Darba tēma - Sieviešu līdzestība krūts vēža profilaksē. Krūts vēzis ir visbiežāk sastopamais ļaundabīgais audzējs. Tā veiksmīgiem diagnostikas un kontroles rādītājiem viens no svarīgākajiem faktoriem ir sieviešu līdzestība krūts vēža profilaksē. Mērķis: identificēt sieviešu līdzestību krūts vēža profilaksē un izteikt priekšlikumus sieviešu motivācijas veicināšanai. Metodes: Pētījumā piedalījās 106 sievietes, dzīvojošas Latvijā. Respondentu izvēle tika veikta pēc nejaušības un ērtuma principa, ievērojot anonimitāti. Aptaujas anketa sastāvēja no 14 jautājumiem ar atbilžu variantiem par krūts vēzi un līdzestību krūts vēža profilaksē. Rezultāti: Rezultāti uzrāda, ka 46.2 % respondentu krūšu pārbaudi dodas veikt vienu reizi gadā, 33.0% respondentu – divos gados reizi, 18.9% respondentu atbildēja, ka ginekologu nav apmeklējušas vismaz 2 gadus. 81.8% sievietes, kas ir 50 gadus vecas vai vecākas, ievēro krūts vēža profilakses rekomendācijas - krūšu pārbaudes veic vismaz reizi 2 gados. 53% aptaujāto sieviešu zina, kas ir krūts vēža savlaicīgas atklāšanas programma. 93.9% aptaujāto sieviešu, kuras ir 50 gadus vecas vai vecākas, ir saņēmušas uzaicinājuma vēstuli veikt valsts apmaksātu mamogrāfisko izmeklēšanu. 25 jeb 80,6% respondenšu, kas ir 50 gadus vecas vai vecākas, atbildēja, ka ir izmantojušas šo iespēju un 6 jeb 19,4% respondenšu atbildēja, ka tuvākajā laikā izmantos. 40.6% aptaujāto sieviešu nezina, kas ietekmē krūts vēža attīstību. Tikai 25.5% aptaujāto sieviešu atbildēja, ka zina, kas ir līdzestība krūts vēža profilaksē. 86.8% respondentu uzskata, ka līdzestība ir viens no galvenajiem faktoriem veiksmīgā krūts vēža diagnostikā un kontrolē. Kā galvenos faktorus krūts vēža profilakses līdzestības uzlabošanai aptaujātās sievietes atzīmēja – rindu samazināšanu ārstu konsultācijām. Taču svarīgi faktori ir arī ginekologu un ģimenes ārstu lielāka iesaiste ar kvalitatīvas informācijas sniegšanu. Secinājumi: vadoties pēc respondenšu sniegtajām atbildēm, var secināt, ka sieviešu iesaistīšanās krūts vēža profilaktiskajos pasākumos ir salīdzinoši augsta attiecīgajā pētījuma grupā. 79.2% no visām pētījuma dalībniecēm ievēro krūšu pārbaudes rekomendācijas. Ir salīdzinoši zema informētība par to, kas ir krūts vēža savlaicīgas atklāšanas programma, kādi ir krūts vēža riski un kas ir līdzestība krūts vēža profilaksē. Lai uzlabotu līdzestību krūts vēža profilaksē jāsamazina rindas pie ārstiem, jāuzlabo ginekologu un ģimenes ārstu iesaiste informācijas sniegšanā. Atslēgas vārdi: līdzestība krūts vēža profilaksē, krūts vēža profilakse, mamogrāfijas izmeklējums.

Title: Women’s compliance with breast cancer prevention. Breast cancer is the most commonly diagnosed cancer type worldwide. Compliance is one of the main factors in successful breast cancer prevention and treatment. Aim: identify what is the rate of women’s compliance in breast cancer prevention and suggest possible recommendations to improve the compliance. Methods: In the study 106 women from Latvia participated. Participants were chosen randomly. They were given a questionnaire of 14 questions with possible answers. Results: Results show that 46.2% of women who participated in the study get their breast checked at least once a year, 33.0% women – biennially, 18.9% women answered that they have not seen their gynecologist over 2 years. 81.8% of women who were 50 years old or older follow recommendations of breast cancer screening and get their breasts checked at least once in 2 years. 53% of respondents are informed about the breast cancer screening free of charge campaign. 93.9% of respondents aged 50 or older have recieved invitational letter for breast cancer screening. 25(80,6%) of previous mentioned respondents have used the opportunity for breast cancer screening free of charge and 19,4% of respondents answered that they are going to use the opportunity soon. 40.6% of respondents are not informed, what are the risk factors of the breast cancer. Only 25% of respondents are informed what does compliance in breast cancer prevention mean. 86.8% of respondents agrees that compliance is one of the main factors of successful breast cancer detection and treatment. As the main factors to improve compliance in breast cancer prevention, women mention – less waiting time for doctor’s appointments, improved information given by gynecologists and GP’s. Conclusion: when analyzing given answers, the adherence in breast cancer screening is high in this study group. 79.2% of all respondents follow the recommendations of breast cancer screening. Although the knowledge about the breast cancer screening program, the risk factors of breast cancer and compliance in breast cancer prevention is low. To improve the compliance in breast cancer prevention, there should be less waiting time for doctor’s appointments and better involvement of gynecologists and GP’s. Keywords: compliance in breast cancer prevention, breast cancer prevention, mammography screening
Women’s compliance with breast cancer prevention
Keywords: Medicīna; līdzestība krūts vēža profilaksē; krūts vēža profilakse; mamogrāfijas izmeklējums; Krūts; līdzestība