Plasmodium spp. laktātdehidrogenāzes specifisku DNS aptamēru stabilitātes noteikšana cilvēka serumā - Mediņa-Ziedone, Evelīna (Latvijas Universitāte, 2024)
Malārija ir viena no bīstamākajām infekcijas slimībām, kas ietekmē miljoniem cilvēku visā pasaulē. Malārijas saslimstības un nāves gadījumu samazināšanai svarīga ir precīza un laicīga diagnostika. Ātrās diagnostikas testi (ĀDT) ir kļuvuši arvien populārāki malārijas diagnostikā to efektivitātes un praktiskuma dēļ. Aptamēri piedāvā priekšrocības malārijas ĀDT izveidei, pateicoties to stabilitātei, vienkāršajam ražošanas procesam un augstajai specifikai pret mērķi. Aptamēru stabilitāte ir svarīgs faktors ĀDT, lai nodrošinātu to uzticamību, jutīgumu un ilgtspēju slimības noteikšanā endēmiskajos reģionos. Darba mērķis ir noteikt Plasmodium spp laktātdehidrogenāzes specifisku vienpavediena DNS (ssDNS) aptamēru stabilitāti cilvēka serumā 48 stundu intervālā, novērojot aptamēru degradāciju. Rezultātā tika noskaidrots, ka aptamēri ir stabilāki 10% serumā un aptamēru pilnās formas ir stabilākas nekā īsās formas. Tādējādi var secināt, ka uz aptamēriem balstīta malārijas biosensora vai ĀDT izstrādei būtu nepieciešams izmantot atšķaidītu bioloģisko materiālu.

Malaria is one of the most dangerous infectious diseases affecting millions of people worldwide. Accurate and timely diagnosis is important to reduce malaria morbidity and mortality. Rapid diagnostic tests (RDTs) have become increasingly popular in malaria diagnosis due to their efficiency and practicality. Aptamers offer advantages for the development of malaria RDTs due to their stability, simple production process and high specificity against the target. The stability of aptamers is an important factor in RDTs to ensure their reliability, sensitivity and sustainability in disease detection in endemic regions. The aim of the work is to determine the stability of Plasmodium spp lactate dehydrogenase-specific single-stranded DNA (ssDNA) aptamers in human serum over a 48-hour interval by observing aptamer degradation. As a result, it was found that aptamers are more stable in 10% serum and full forms of aptamers are more stable than short forms. Thus, it can be concluded that the development of an aptamer-based malaria biosensor or ADT would require the use of diluted biological material.
Plasmodium spp. Stability determination of lactate dehydrogenase specific DNA aptamers
Keywords: Farmācija; malārija; aptamērs; biosensors; Plasmodium spp.; laktātdehidrogenāze