Farmaceitiskā aprūpe atvērta tipa aptiekās Baltijas valstīs: pacientu aprūpi nosakošo faktoru analīze - farmaceitu viedoklis - Zemniece, Santa (Latvijas Universitāte, 2012)
Farmaceitiskā aprūpe ir revolucionāra koncepcija aptieku praksē, kas parādījās jau 1970. gada vidū. Tomēr īpaši plaši tā tika apspriesta pēc farmaceitiskās aprūpes pamatlicēju Dr.pharm. Čārlza Heplera un Dr.pharm. Lindas Strandas publikācijas 1990. gadā, saglabājot savu aktualitāti visā pasaulē līdz šodienai. Maģistra darba mērķis ir uzzināt, izpētīt un salīdzināt farmaceitiskās aprūpes sistēmas katrā Baltijas valstī, lai varētu noteikt līdzības un atšķirības. Darba veikšanā tika izmantota empīriskā pētījumu metode. Anketas tika sagatavotas trīs valodās – igauņu, latviešu un lietuviešu. Anketas aizpildīja farmācijas speciālisti, kas strādā atvērta tipa aptiekās. Katrā valstī tika izdalītas 70 anketas. Rezultātā iegūts, ka Igaunija, Latvija un Lietuva ir līdzvērtīgā attīstības posmā un turpina savu izaugsmi un farmaceitiskās aprūpes pakalpojumu kvalitātes pilnveidošanu.

Pharmaceutical treatment is a revolutionary conception in the pharmacy practice that appeared already in the middle of 1970-ies. However, especially widely it was discussed after the publication of Dr.pharm. Karl Hepler and Dr.pharm.Linda Strand in 1990, maintaining the urgency in the whole world till today. Aim of the master paper is to find out, study and compare the system of pharmaceutical care in each Baltic State to determine the similarities and differences of pharmaceutical care. Empiric research method was used in the paper. The questionnaires were prepared in three languages – Estonian, Latvian and Lithuanian, and were filled in by the pharmacists who work in the community pharmacies. In each country there were distributed 70 questionnaires. The results obtained testify that Estonia, Latvia and Lithuania are on equal development stage and continue development of pharmaceutical care services quality.
care open type pharmacies in the Baltic States: patients care prescribe factory analysis - pharmacist view
Keywords: Farmācija