Daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku un zemes īpašnieku tiesisko attiecību regulējums likumiskās piespiedu nomas lietās. - Mazule, Elīna (Latvijas Universitāte, 2018)
Maģistra darba mērķis ir noskaidrot, vai tiesību normu gramatiskais formulējums daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku un zemes īpašnieku starpā rada lielākos strīdus, neskaidrības un tiesvedības. Lai sasniegtu maģistra darba mērķi, tika veikta padziļināta juridiskās literatūras, normatīvo aktu, nacionālo, ārvalstu un pārnacionālo tiesas prakses, kā arī iestāžu lēmumu, likumprojektu anotāciju un Saeimas stenogrammu izpēte. Darbā tika izvērtēts piespiedu nomas tiesisko attiecību subjektu tiesiskais regulējums un savstarpējo strīdu problemātika. Maģistra darbā uzmanība tika pievērsta tiesību normu attīstības gaitai un pastāvošai tiesu praksei dalītajos īpašumos pilsētās, tieši starp zemes īpašniekiem no vienas puses un daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku īpašniekiem no otras puses. Maģistra darba autore secināja, ka attiecības zemes un daudzdzīvokļu dzīvojamo ēkas īpašnieku starpā regulē divi likumi, kuru atsevišķās normas pārklājas un tiek neveiksmīgi sinhronizētas. Likumdevēja kļūdas rezultātā rodas lielākie strīdi, neskaidrības un tiesvedības zemes un daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku īpašnieku starpā. Lai veidotos vienveidīga tiesu prakse zemes piespiedu nomas lietās starp daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku un zemes īpašniekiem, tika secināts, ka tiesību normu piemērotājiem, piemērojot tiesību palīgavotus, - likumus un citus ārējos normatīvos aktus -, ir jāizmanto un jāņem vērā arī tiesību sekundāros avotus – tiesību doktrīnu un, jo sevišķi, izveidojušos judikatūru. Tāpat maģistra darbā tika secināts, ka dalīta īpašuma likvidēšana kā piespiedu nomas problēmas atrisināšana nebūtu jāstāda par pašmērķi, jo dalīts īpašums pats par sevi nerada problēmas un tiek atzīts arī citās valstīs. Tomēr, likvidējot dalītu īpašumu, vienlaicīgi būtu iespējams risināt ar dalītu īpašumu saistītās cita rakstura problēmas, kas ir radušās vai rodas šobrīd spēkā esošā tiesiskā regulējuma nepilnību dēļ. Līdz ar to problēmas risināšana ir saistīta ar politiska un konceptuāla lēmuma pieņemšanu par to, vai Latvijā turpmāk ir pieļaujama dalīta īpašuma pastāvēšana vai arī visi dalītie īpašumi būtu jālikvidē un jāievieš Civillikumā noteiktais zemes un ēkas nedalāmības koncepts. Maģistra darbu raksturo šādi atslēgvārdi: dalītais īpašums, zemes gabala īpašnieks, ēkas vai būves īpašnieks, daudzdzīvokļu dzīvojamā ēka, likumiskā piespiedu noma, servitūts par maksu, liettiesisks apgrūtinājums, īpašuma tiesības.

The aim of the Master's thesis is to ascertain whether a grammatical formulation of legal norms between multi-apartment buildings owners and landowners raises the greatest controversy, uncertainty and legal proceedings. In order to achieve the aim of the Master's thesis, an extensive study of legal literature, normative acts, national, foreign and supranational case law, as well as an institution's decision, annotation of draft of laws and the Parliament transcripts was carried out. The legal regulations of subjects of legal relations forced lease and the problem of mutual disputes are assessed in the thesis. The master's thesis is focused on the development of legal norms and existing jurisprudence on shared property in cities, directly between landowners on the one hand and owners of multi-apartment buildings on the other hand. The author of the Master's thesis concluded that relations between the owners of land and multi-apartment buildings are regulated by two laws, the individual norms of which overlap and are unsuccessfully synchronized. In the result of the legislator's mistake major disputes, uncertainties and legal proceedings between owners of land and multi-apartment buildings are arisen. In order to develop uniform case law in land lease cases between multi-apartment buildings and landowners, it was concluded that the use of legal provisions by the application of auxiliary legal acts - laws and other external regulatory acts – it should be used and taken into account secondary sources of law - the legal doctrine and, in particular, the emerging case-law. In the Master's thesis is also concluded that the elimination of shared property as a solution to the forced lease should not be an aim in itself, since the shared property itself does not cause problems and is recognized in other countries as well. However, when eliminating the shared property, at the same time it would be possible to deal with problems of a different nature in relation to shared property that have arisen or arise due to imperfections in the current legal framework. Consequently, solving the problem is connected with taking of a political and conceptual decision on whether in Latvia shared property is permissible in future, or that all shared property should be abolished and the concept of indivisibility of land and buildings should be implemented in the Civil Law. The Master’s thesis is characterized by the following keywords: shared property, owner of a land, owner of a building, multi-apartment building, legal forced lease, servitude fee, litigation, property rights.
Owner of a multi-apartment building and owner of a land legal relations in forced lease cases.
Keywords: Juridiskā zinātne; Dalītais īpašums; Zemes gabala īpašnieks; Ēkas vai būves īpašnieks; Daudzdzīvokļu dzīvojamā ēka; Likumiskā piespiedu noma