Izdegšana un to saistība ar personības iezīmēm profesionālā dienesta karavīriem un zemessargiem - Korna, Ieva (Latvijas Universitāte, 2019)
Pētījuma mērķis ir noskaidrot, vai izdegšana ir saistīta personības iezīmēm profesionālā dienesta karavīriem un zemessargiem. Kā arī- kuras no šīm militārpersonas grupām ir tendēti izdegt visvairāk. Pētijumā piedalījās divas respondentu grupas- profesionālā dienesta karavīri( n=31) un zemessargi (n=31). Respondenti bija 11 sievietes un 51 vīrietis vecuma grupā no 20 līdz 56 gadu vecumam un šo respondentu grupu vidējais vecums bija 35,6 gadi. Tika veidotas divas grupas, atbilstoši pētījuma korelatīvi aprakstošajam dizainam. Respondenti aizpildīja divas aptaujas: 1. Izdegšanas klīnisko apakštipu aptauja (Marin, Campayo, 2010). Adaptācija latviešu valodā Ābeltiņa, Raščevska, Stokenberga, 2018; 2. Latvijas Personības aptauja (LPA-v3) (Viktorija Perepjolkina, Viesturs Reņģe, 2012). Tika atklāta statistiski nozīmīga saistība starp profesionālā dienesta karavīriem un zemessargiem. Profesionālā dienesta karavīri uzrāda lielāku izsīkumu un neizaicinātību, nekā to uzrādīja zemessargi, kas norāda uz to, ka profesionālā dienesta karavīriem ir lielāka iesaiste darbā, nekā tā ir zemessargiem.Tomēr, neapstiprinājās izvirzītais jautājums par izdegšanu un personības iezīmēm, kur izdegšanas dimensijas un personības iezīmes neuzrādīja nekādu korelāciju. Apkopojot, var skaidrot, ka šī pētījuma rezultāti atklāj statistiski nozīmīgas saistības starp izdegšanu un zemessargiem un profesionālā dienesta karavīriem, tomēr, nepastāv korelācija starp personības iezīmēm un izdegšanas dimensijām, kas tikai daļēji apstiprina pētījumā izvirzītos jautājumus.

The aim of the study is to find out whether burnout is related to personality traits for professional service soldiers and militia men.As well, which of these military groups are most likely to burn out. Two groups of respondents - professional service soldiers (n = 31) and national guards (n = 31) participated in the research. Respondents were 11 women and 51 men aged 20 to 56 and the average age of these groups was 35.6 years. Two groups were created according to the correlative descriptive design of the study. Respondents completed two questionnaires: 1.Burnout Clinical Subtype Questionnaire (Marin, Campayo, 2010). Latvian version Ābeltiņa, M. Raščevska, I. Stokenberga, 2018; 2.Latvian Personality Questionnaire (LPA-v3) (Viktorija Perepjolkina, Viesturs Reņģe, 2012). A statistically significant relationship between professional service soldiers and militia men was discovered. Professional service soldiers show greater exhaustion and non-challenge than those militia men, indicating that professional service soldiers are more involved in the work than militia men. However, the issue of burnout and personality traits was not confirmed, where burnout dimensions and personality traits did not show any correlation. To sum up, it can be explained that the results of this study reveal a statistically significant relationship between burnout in militia men and professional service soldiers; however, there is no correlation between personality traits and burnout dimensions, which only partially confirm the issues raised in the study.
Burnout and its relation to personality traits in military troops
Keywords: Psiholoģija; izdegšana; personības iezīmes; zemessargi; karavīri