Daudzvalodu tematiskā meklēšana bibliotēku elektroniskajos katalogos - Tretjakova, Dita (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darba tēma ir „Daudzvalodu tematiskā meklēšana”. Temata aktualitāte mūsdienās pieaug, jo ērtāka piekļuve informācijai ir viens no pamatelementiem, kas nepieciešams mācību un darba procesā. Daudzvalodu tematiskā meklēšana ir meklēšana, kurā lietotājs datubāzē ievada atslēgvārdus, kas apzīmē meklējamo tematu, un atbilstoši šai pieprasījuma izteiksmei tiek atlasīts daudzvalodīgu rezultātu saraksts. Pētījuma mērķis ir apskatīt, kas ir daudzvalodu tematiskā meklēšana, kāda ir tās aktualitāte un nozīme. Pētījuma empīriskajā daļā tiek analizēts, kā tā šobrīd tiek nodrošināta Eiropas valstu nacionālo bibliotēku elektroniskajos katalogos. Iegūtie rezultāti apstiprina izvirzīto hipotēzi, ka pagaidām ir maz bibliotēku elektronisko katalogu, kuros būtu nodrošināta daudzvalodu tematiskā meklēšana, vai arī tā ir nodrošināta tikai dažās valodās.

The topic of this paper is „Multilingual Subject Searching”. Its importance is increasing nowadays, when convenient access to information is one of the main necessarity in the process of studying and working. The multilingual subject searching is a process, when user types topic-describing keywords into a database, and a list of multilingual results is displayed according to the query. The purpose of research is to find out what is the multilingual subject searching and what is its value. The empirical part of the research consists of analyzing multilingual subject searching in the electronic catalogues of the national libraries in Europe. The results affirm hypothesis, that at the moment there are just several electronic catalogues with multilingual subject searching support or the service is provided in very few languages.
Multilingual Subject Searching in Electronic Catalogues of Libraries
Keywords: Komunikācijas zinātne