Elektromobiļu tirgus attīstības analīze un prognozēšana Latvijā. - Gordins, Aleksandrs (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba “Elektromobiļu tirgus attīstības analīze un prognozēšana Latvijā” mērķis bija izpētīt elektromobiļu tirgus attīstības tendences un prognozes Latvijā, lai noteiktu valsts gatavību jaunajiem standartiem un Eiropas Savienības likumdošanas prasībām. Darba uzdevumos ietilpa zinātniskā literatūras analīze, kā ari vēsturiskas datus par elektromobiļiem Latvijā pētīšanā, lai sniegtu prognozēs. Darbs sastāv no trim daļām. Pirmajā daļā tiek aplūkoti pamati, kas saistīti ar elektromobiļiem, to veidiem, uzlādes staciju infrastruktūru un tirgus ietekmējošiem faktoriem. Tiek apskatīta arī Eiropas Savienības zaļā kursa politika un tās ietekme uz Latvijas transporta sektoru. Papildus tiek izklāstītas prognozēšanas metodes, kas izmantotas nākotnes tendenču noteikšanai. Darba otrajā daļā tiek analizēta pašreizējā transporta tirgus situācija Latvijā. Šajā daļa tiek apkopoti un analizēti dažādi dati par reģistrētajiem transportlīdzekļiem un uzlādes staciju izmantošanu tendencēm. Darba trešajā daļā tiek veikta datu prognozēšana, lai noteiktu reģistrēto transportlīdzekļu un uzlādes staciju tendences līdz 2035. gadam, kā ari tika veikta ekspertu aptauja. Noslēgumā tiek izvirzīti priekšlikumi elektromobiļu tirgus attīstības veicināšanai Latvijā. Darba apjoms 66 lpp., tajā iekļauti 28 attēli, 2 tabulas, 2 pievienoti pielikumi, norādītas atsauces uz 21 literatūras avotiem un informācijas resursiem.

The aim of the bachelor thesis "Analysis and Forecasting of the Electric Vehicle Market Development in Latvia" was to study the development trends and forecasts of the electric vehicle market in Latvia in order to determine the country's readiness for the new standards and requirements of the European Union legislation. The tasks of the thesis included the analysis of scientific literature as well as the study of historical data on electric vehicles in Latvia in order to provide forecasts. The thesis consists of three parts. The first part deals with the basics of electric vehicles, their types, charging station infrastructure and market drivers. It also looks at the European Union's Green Deal policy and its impact on the Latvian transport sector. In addition, forecasting methods used to identify future trends are presented. The second part of the work analyses the current situation of the transport market in Latvia. In this part, various data on registered vehicles and trends in the use of charging stations are collected and analysed. In the third part of the work, data forecasting is carried out to determine trends in registered vehicles and charging stations up to 2035, and a survey of experts was carried out. Finally, proposals are put forward to promote the development of the electric vehicle market in Latvia. Bachelor thesis contains 66 pages, including 28 pictures, 2 tables, 2 annexes, references to 21 literature and information resources.
Analysis and forecasting of the of the electric vehicle market development in Latvia.
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; Elektromobiļi; Zaļais kurss; Prognozēšanas metodes; Uzlādes stacija; Autotransporta tirgus