Ģeogrāfisko nosaukumu perifrāzes preses valodā - Čavare, Ieva (Latvijas Universitāte, 2008)
Šī bakalaura darba nosaukums ir „Ģeogrāfisko nosaukumu perifrāzes preses valodā”. Darba mērķis ir pētīt tāda stila līdzekļa kā perifrāze dažādu ģeogrāfisku nosaukumu vietā izmantošanu presē, proti, žurnālos. Izmantojot žurnālos Der Spiegel, Geo. Das neue Bild der Erde, Tours – das Abenteuer - Magazin un National Geographic. Deutschland publicētās reportāžas, darba praktiskajā daļā izrakstītas un izanalizētas ģeogrāfisko nosaukumu perifrāzes, kā arī aprakstīts perifrāžu lietojums viena teksta ietvaros. Bakalaura darba teorētiskajā daļā aprakstītas dažādas preses valodas īpatnības un izskaidroti un salīdzināti jēdzieni, kas saistīti ar perifrāzi kā stila elementu un perifrāžu iedalījums loģiskās un tēlainās (metaforiskās un metonīmiskās) perifrāzēs.

The name of this bachelor paper is „The names of geographic periphrases in the press speech”. The aim of this work is to research the use of periphrases instead of the use of geographic names in the press speech, namely, in magazines. In the theoretic part there are described various peculiarities of the press speech and explained and compared terms, wich are connected with periphrase as a stylistic element, and the division of periphrases in logical and metaphoristic- metonymic. Using reports from the magazines Der Spiegel, Geo. Das neue Bild der Erde, Tours – das Abenteuer - Magazin and National Geographic. Deutschland in the practical part of the work there are written out and analysed the periphrases of geographic names and described the use of periphrases in frame of one text.
The names of geograohic periphrases in the press speech
Keywords: Vācu filoloģija