"Vienlīdzīgas attieksmes princips izbeidzot darba tiesiskās attiecības" - Niedra, Estere (Latvijas Universitāte, 2015)
Autore: Estere Niedra Bakalaura darbs: Vienlīdzīgas attieksmes princips izbeidzot darba tiesiskās attiecības. Darba zinātniskais vadītājs: lektore Velga Slaidiņa. Darba apjoms: 44. lpp. Darbs strukturāli sastāv no ievada, pamatdaļas, secinājumiem un priekšlikumiem, un izmantotās literatūras saraksta. Darbā izmantoti 25 literatūras avoti un 36 juridiskās prakses materiāli. Pētījuma mērķis: Izpētīt tiesību normas, tiesību doktrīnas atziņas un tiesu praksi par vienlīdzīgas attieksmes principu un tā elementiem – vienlīdzības principu un diskriminācijas aizlieguma principu darba līguma uzteikuma procesā, analizēt no vienlīdzīgas attieksmes principa pusēm izrietošās tiesības un pienākumus un vienlīdzīgas attieksmes principa pārkāpuma sekas. Pētniecības metodes: analītiskā metode; salīdzinošā metode; deduktīvā metode; induktīvā metode. Darba uzdevumi: 1.analizēt vienlīdzīgas attieksmes principa jēdzienu Darba likumā; 2.izpētīt no vienlīdzīgas attieksmes principa pusēm izrietošās tiesības un pienākumus darba līguma uzteikuma procesā; 3.aplūkot pierādīšanas pienākumu vienlīdzīgas attieksmes principa pārkāpuma gadījumā; 4.izvērtēt tiesu praksi un pastāvošos problēmjautājumus saistībā ar vienlīdzīgas attieksmes principa piemērošanu darba līguma uzteikuma procesā. Pētījumā secināts, ka ir nepieciešams turpinājums uzsāktajai diskusijai par vienlīdzīgas attieksmes principa jautājumu, jo tikai tā ir iespējams atrast konstruktīvu risinājumu tiesiskajā regulējumā un tā piemērošanai praksē. Pētījuma rezultātā autore izstrādājusi Atslēgas vārdi: vienlīdzīgas attieksmes princips. Vienlīdzības princips. Diskriminācijas aizliegums. Atšķirīga attieksme. Apgrieztās pierādīšanas pienākums.

Author: Estere Niedra Bachelor’s paper: Principle of equal treatment of terminating an employment legal relations. Consultant of the paper: lector Velga Slaidina Volume of the paper: 44 pages. Paper consist of introduction, the main part, the observations and bibliography. There are 25 literary sources and 36 legal practise materials. Aim of the research: explore the law, the doctrine insights and jurisprudence about principle of equal treatment and its elements – the principle of equality and principle of prohibition of discrimination in the employment relations, explore the meaning of principles of equal treatment in the process of contract of employment termination, analyze the rights and duties of parties arising from principle of equal treatment, cognize the result arising from breaching principle of equality in case of contract of employment termination. Methods of research: analythical method; comparative method; deductive method; inductive method. Content/ tasks of the paper: 1.Analyze the concept of principle of equal treatment in the Labor law. 2.Explore the rights and duties of the parties, resulting from principle of equal treatment in case of contract of employment termination. 3.Envisage the burden of proof in case of breaching the principle of equal treatment. 4.Assess the jurisprudence and existing questions in connection with principle of equal treatment application in the process of contract of employment termination. In the research concluded, that there should be sequel of the discussion about questions of the equal treatment, because it’s the only way to found the constructive solution in the legal framework and for it’s application in practise.
"Principle of equal treatment of terminating an employment legal relations"
Keywords: Juridiskā zinātne