Vecāku pieredze par bērna aprūpi akūta laringīta saslimšanas gadījumā - Ziemele, Sandra (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba tēma ir: ,,Vecāku pieredze par bērna aprūpi akūta laringīta saslimšanas gadījumā,,. Analizējot literatūru, iepazīstoties ar pētījumiem par saslimšanu bērniem ar akūtu laringītu un aprūpes procesiem tā laikā, darba autore secinājusi, ka šī tēma ir aktuāla, jo arī ikdienā, veicot savus darba pienākumus bērnu nodaļā, novērojusi, ka vecākiem ir neziņa par šo slimību, par tās klīniskajiem simptomiem. Bērnam saslimstot, vai atveseļošanās etapā, vecākiem ir daudz neskaidru jautājumu, saistībā ar pašu slimību, ārstēšanu, aprūpi, profilaksi. Tādēļ, būtiska un svarīga ir produktīva komunikācija starp medicīnas personālu, vecāku, bērnu, par saistošajiem jautājumiem, kas izraisa interesi. Akūts laringīts ir bieža saslimšana bērniem no dzimšanas līdz sešu gadu vecumam, pārsvarā manifestējas rudens, ziemas mēnešos. Simptomi biežāk tiek novēroti vakaros, nakts stundās, kas vecākiem rada vēl lielāku satraukumu, jo ar ģimenes ārstu vairs nav iespējams sazināties. Pēc darba autores pieredzes, ir atziņa, ka ik viena došanās uz slimnīcas uzņemšanas nodaļu ar savu bērnu, vecākam rada ļoti lielu satraukumu un tajā brīdī neziņa ir par visu. Svarīgākais šādā brīdī ir vecāka nomierināšana, informēšana par drošas, kvalitatīvas aprūpes nepieciešamību bērnam, jo slimība var būt veselībai, dzīvībai bīstama. Izvērtējot bērna vispārējo veselības stāvokli, ne vienmēr nepieciešama hospitalizācija, bērns var tikt aprūpēts mājas apstākļos, par ko speciālistam jāsniedz visa saistošā informācija vecākam, lai notiktu sekmīga iesaiste aprūpē. Nodrošināt atbalstu, ja vecākam tas nepieciešams. Pētniecības darba mērķis ir noskaidrot vecāku pieredzi par bērna aprūpi akūta laringīta slimības gadījumā. Darba uzdevumi ir apkopot, pētīt, analizēt zinātnisko literatūru par akūtu laringītu, tā ierosinātājiem, klīnisko norisi, ārstēšanu, aprūpes procesu saslimšanas laikā, vecāku lomu, iesaistoties aprūpes procesā. Pētīt, analizēt Betijas Ņūmenas (Betty Neuman) veselības aprūpes sistēmu modeli, saistībā ar izvēlēto tēmu, izstrādāt pētījuma instrumentu- anketu, veikt vecāku aptauju, apkopot, analizēt aptaujas datus, izdarīt secinājumus no gūtajiem datiem. Pētniecības darbā izvirzītā hipotēze: Vecākiem trūkst pieredzes, lai nodrošinātu kvalitatīvu, drošu bērna aprūpi akūta laringīta saslimšanas gadījumā. Pētniecības instruments ir autores izveidota aptaujas anketa, metode ir kvantitatīva, šķērsgriezuma, aprakstošs pētījums. Pētījumā izvirzītā hipotēze ir apstiprinājusies, kā to norāda aptaujas analizētie rezultāti.

The topic of this Bachelors thesis is “Parents experience with child care in a case of acute laryngitis”. After analyzing literature and getting acquainted with the research about children’s illness with acute laryngitis and the treatment processes during the illness the author has come to a conclusion that this topic is relevant because in an everyday nurses’ job in the children’s department it is observed that most parents have little knowledge about this illness and its clinical symptoms. During the child’s sickness and recovery parents have many questions about the illness itself, treatment, care and prevention. Because of this it is important to have effective communication between the medical personnel, parents and the child about the questions arise. Acute laryngitis is a frequent illness for children from the moment of birth until the age of six years old. Mostly it manifests in the months of autumn and winter. Symptoms usually are seen during evening and night hours that creates more stress for the parents because then it is not possible to contact their family doctor. In the experience of the author, it observed that every time parents have to go to the hospitals reception with their child it creates anxiety for the parents and there is a significant feeling of helplessness. The most important thing in this situation is to calm down the parents and inform them about the need of a safe and good quality care for the child because the illness can be life-threatening. After the evaluation of the child’s condition, it is often concluded that hospitalization is not needed and the child can be treated at home. In these cases, the specialist has to provide parents with all the relevant information so that the treatment of the child by the parents is successful. Support for the parents has to be provided if necessary. The goal of this research is to clarify what is the parents experience during the treatment of acute laryngitis illness in a child. The tasks performed in order to complete this thesis are to gather, research and analyze scientific literature about acute laryngitis, its causes, the clinical progress, treatment, care during illness and the role of parents joining the treatment process. Research and analyze the Betty Neuman healthcare system model in relation to the chosen topic, develop a research method in the form of a survey, gather and analyze the data from the survey and make conclusions from the data gathered. The hypothesis of the thesis is as follows: Parents lack the experience to ensure an effective and safe treatment for their children in case of acute laryngitis. The research method is a survey created by the author. The method is quantitative, cross-sectional and descriptional research. The hypothesis of this research has been confirmed as the results of the survey show.
Parents experience with child care in a case of acute laryngitis
Keywords: Medicīna; akūts laringīts; bērna aprūpe; vecāku pieredze; bērna vakcinācija; vīrusa infekcija