D. Harmsa daiļdarbu teatrālā interpretācija V. Nastavševa izrādē “Vecene” - Mizgare, Valerija (Latvijas Universitāte, 2020)
Darbs ir veltīts D. Harmsa literāro darbu inscenējumiem. Pētījuma materiāls ir Latvijas Nacionāla teātrī iestudētā V. Nastavševa izrāde “Vecene”. Tās pamatā ir D. Harmsa stāsts “Vecene”, kā arī citi 1930. gadu prozas un dramatiskie darbi. Autore analizē teātra interpretāciju vairākos aspektos, atklājot oriģinālo tekstu un teātra interpretācijas atšķirības. Pētījums var būt aktuāls filologiem, kuru interešu lokā ir literāro darbu inscenējumi, kā arī teātra zinātniekiem, kuri pēta moderno dramaturģiju.

The BA paper is devoted to the dramatization of literary works of D. Kharms. The research material is Vladislav Nastavshev’s performance “The Old Woman” at the National Theater of Latvia. It is based on a novella “The Old Woman” by D. Kharms, as well as the writer’s other prose and dramatic works of the 1930s. The author analyzes the theatrical interpretation in several aspects, revealing the differences between the original text and the theatrical interpretation. The study can be relevant for philologists who are interested in stage adaptations of literary works, as well as for theatre scholars who study modern drama.
Theatrical Interpretation of D. Kharms’s Works in V. Nastavshev’s Play “The Old Woman”
Keywords: Valodniecība; Владислав Наставшев; Даниил Хармс; инсценировка; Старуха; театральная интерпретация