Transezofagiālās ehokardiogrāfijas izmeklēšanas metode pacientu izpratnē - Kauliņa, Madara (Latvijas Universitāte, 2017)
Madara Kauliņa ir izstrādājusi maģistra darbu par tēmu „Transezofagiālās ehokardiogrāfijas izmeklēšanas metode pacientu izpratnē”. Darbs sastāv no 70 lapaspusēm, 31 attēliem un 3 pielikumiem. Darba mērķis bija noskaidrot pacientu izpratni par sirds asinsvadu sistēmas izmeklēšanas metodi - transezofagiālo ehokardiogrāfiju. Izvirzītā darba hipotēze: Ambulatoro un stacionāro pacientu izpratne par sirds asinsvadu sistēmas izmeklēšanas metodi - transezofagiālo ehokardiogrāfiju ir atšķirīgas. Darbā izvirzītā hipotēze ir apstiprinājusies. Darbs sastāv no divām sadaļām teorētiskās un pētnieciskās. Teorētiskā daļa sastāv no septiņām nodaļām. Tajās tika apskatīta sirds asinsvadu sistēmas anatomija un fizioloģija, sirds asinsvadu slimības sīkāk tika apskatītas – ateroskleroze, hipertensija, miokarda infarkts un sirds mazspēja, sirds asinsvadu sistēmas izmeklēšanas metodēs sīkāk tika apskatītas slodzes testi – veloergometrija, elektrokardiogrāfija, Holtera monitorēšana, transtorokālā ehokardiogrāfija un transezofagiālā ehokardiogrāfija, pacientu zināšanas par transezofagiālo ehokardiogrāfiju. Pētniecības sadaļa sastāv no divām nodaļām. Pētījumā tika izmantota kvantitatīvā pētījuma metode – anketēšana. Autores izstrādātajā strukturētajā anketā, tika iekļauti jautājumi par sirds asinsvadu sistēmas izmeklējuma metodi – transezofegeālā ehokardiogrāfija, pamatojoties uz zinātniskās literatūras apskatā iegūtajiem datiem. Darba autore izstrādā informatīvu materiālu par sirds asinsvadu izmeklēšanas metodi - transezofagiālo ehokardiogrāfiju. Darbā tika izmantoti 48 literatūras avoti. Atslēgas vārdi: pacients, izpratne, transezofageālā ehokardiogrāfija.

Madara Kauliņa has made her master’s thesis about the topic: ‘’Transezofagial echocardiographical examination methods from patients point of view’’. Thesis contains 70 pages, 31 figures and 3 annexies. The main aim for this thesis was to find out patients understanding about the cardiovascular systems examination method: transezofagial echocardiograpghy. Hypothesis: An undersanding about the cardiovascular systems examination method - transezofagial echocardiograpghy - differs between ambulatory and stationary patients. Thesis is consisting of to two parts – theoretical and empirical. Theoretical part consists of 7 chapters. There was discussed anatomy and physiology of cardiovascular system, some cardiovascular diseases were discussed closer – atherosclerosis, hypertension, myocardial infarction and heart failure, in examination methods of cardiovascular diseases load tests were viewed closer – veloergomtry, echocardiography, Holter monitor, transthoracic echocardiography and transezofagial echocardiograpghy, patients knowladge about transezofagial echocardiograpghy. Empirical part consists of two chapters. In research was used quantitativ research method – survey. In structurated survey made by author, was included questions about the examination methods of cardiovascular system - transezofagial echocardiograpghy, based on data from scientifical literature. Author of this thesis is making informational meterial about the cardiovascular research method - transezofagial echocardiograpghy. Thesis consists of 48 literary sources. Keywords: patient, undersatanding, transezofagial echocardiograpghy.
Transezofagial Echocardiographical Examination Methods from Patients Point of View
Keywords: Medicīna; pacients; izpratne; transezofageālā ehokardiogrāfija; patient; undersatanding