Darba vide un nodarbināto veselības veicināšana dzērienu ražošanas uzņēmumos - Januma, Elīna (Latvijas Universitāte, 2022)
“Darba vide un nodarbināto veselības veicināšana dzērienu ražošanas uzņēmumos”. Darba autore: Elīna Januma Darba vadītāja: asoc. prof., Dr.med. Ženija Roja Darbs izklāstīts uz 90 lapas, ietver 26 attēlus, 5 tabulas, 40 literatūras avotus, 13 pielikumus. Latviešu valodā. Maģistra darba mērķis ir pētīt darba vidi un veselības veicināšanu dzērienu ražošanas uzņēmumos un izstrādāt veselības veicināšanas pasākumus dzērienu ražošanas uzņēmumiem. Darbs sastāv no 4 nodaļām. Pirmajā nodaļā veikta literatūras analīze. Nodaļā ietverts dzērienu ražošanas nozares un nozarei raksturīgāko risku apskats, veselības veicināšanas darbā pieredze Latvijā un citās pasaules valstīs. Saistībā ar nodarbināto veselību iekļauts neliels ieskats demogrāfiskajos rādītājos, veselības rādītājos, kā arī iekļauta informācija par raksturīgākajām arodsaslimšanām. Otrajā nodaļā aprakstītas maģistra darba pētījumā izmantotās metodes: anonīma aptauja, ĀEK, REBA un darbspēju indekss. Trešajā nodaļā veikta pētījumā iegūto rezultātu apkopošana un analīze. Tajā konstatēts, ka nodarbinātie visbiežāk sūdzas par psiholoģiskajiem riska faktoriem (augsta atbildība, spriedze, maiņu darbs). Pētījuma rezultāti norāda, ka dzērienu sagatavošanas ceha darbiniekiem būtiskāko risku rada smagumu celšana un nešana, kas lielāko ietekmi atstāj uz muguru, plecu daļu un rokām. Veselības veicināšanu darbā nodrošina 57 % dzērienu ražotāju, 14 % to nodrošina daļēji, bet 29 % norāda, ka uzņēmumā veselības veicināšana darbā netiek organizēta. Ceturtajā nodaļā ir izstrādāti veselības veicināšanas pasākumi dzērienu ražošanas uzņēmumiem. Darba nobeigumā secinājumi un priekšlikumi.

“Working environment and workplace health promotion in beverage manufacturing plants”. Author: Elina Januma Supervisor: asoc. Prof., Dr med. Ženija Roja The Master’s thesis is presented on 90 pages, contains 26 images, 5 tables, 40 literature sources, 13 attachments. In Latvian. The aim of thesis is to study the working environment and workplace health promotion at beverage manufacturing companies and to develop health promotion measures for beverage manufacturing companies. The thesis consists of 4 chapters. First chapter contains literature analysis. Chapter includes an overview of the health risks to workers in the beverage manufacturing companies and overview of workplace health promotion in Latvia and other countries. Chapter also contains overview of demographic situation, as well as information on the most specific occupational diseases. The second chapter describes the methods used in the thesis research: an anonymous survey, QEC, REBA and a performance index. The third chapter summarizes and analyses the results of the research. Research results shows that employees tend to complain about psychological risk factors (high responsibility, tension, shift work). The results of the research indicate that lifting and moving heavy items produces most impact on workers back, shoulders and arms and are most significant risk factors for workers in beverage manufacturing companies. The workplace health promotion programs are organized by 57% of beverage manufacturers in this research, with only 14% of manufacturers partly providing such programs, while 29% of companies responded that the workplace health promotion programs are not organized in the company. The fourth chapter contains authors developed workplace health promotion programs for beverage manufacturing companies. Thesis also contains conclusions and proposals.
Working environment and workplace health promotion in beverage manufacturing plants
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; veselības veicināšana; ergonomiskie riski; dzērienu ražošana; darba apstākļi; health promotion