Vides datu pieejamība un tās pieļaujamie ierobežojumi - Labuce, Astra (Latvijas Universitāte, 2025)
Šajā maģistra darbā analizēti un apkopoti galvenie šķēršļi un problēmas, kas apgrūtina vides datu pieejamības regulējuma piemērošanu, kā arī noskaidroti būtiskie apstākļi, kas ņemami vērā, lemjot par vides datu pieejamību. Darbā secināts, ka vides dati, kā vides informācijas sastāvdaļa, ir pakļauti vienotam regulējumam, tomēr Latvijas normatīvajos aktos trūkst skaidru definīciju, pamatā jēdziena “vides” plašā un neskaidrā tvēruma dēļ. Tas rada interpretācijas problēmas, īpaši attiecībā uz ierobežojumu pamatotu piemērošanu. Aptaujas un tiesu prakses analīze atklāj, ka biežākās tiesību kolīzijas rodas starp sabiedrības tiesībām uz vides informāciju un konfidencialitātes aizsardzību. Darbā uzsvērta nepieciešamība uzlabot sabiedrības informētību un ieviest vadlīnijas, lai mazinātu subjektīvo pieeju un nodrošinātu vienotu regulējuma piemērošanu.

This master's thesis analyses and summarises the main obstacles and challenges hindering the effective application of environmental data accessibility regulations, as well as identifies key factors to consider when deciding on the availability of environmental data. The study concludes that environmental data is subject to the same regulation as environmental information. However, Latvian legislation lacks clear definitions, primarily due to the broad and ambiguous scope of the term “environment”. This vagueness creates interpretative challenges, particularly regarding the justified application of restrictions. An analysis of surveys and case law reveals that the most frequent legal conflicts arise between public rights to environmental information and confidentiality protection. The thesis highlights the need to enhance public awareness and develop guidelines to minimize subjective approaches and ensure the consistent application of regulations.
Environmental Data Availability and its Permissible Restrictions
Keywords: Tiesību zinātne; vides dati; vides informācija; pieejamība; Orhūsas konvencija; sabiedrības tiesības