Personības iezīmes un emociju regulācijas grūtības kā uztvertā stresa prognozētājas - Melnis, Agris (Latvijas Universitāte, 2022)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot kāda saistība pastāv starp uztverto stresu, personības iezīmēm un emociju regulācijas grūtībām, un pārbaudīt cik lielā mērā personības iezīmes un emociju regulācijas grūtības prognozē uztvertā stresa līmeņa rādītājus, kā arī pārbaudīt cik lielā mērā personības iezīmes prognozē emociju regulācijas grūtību kopīgo rādītāju. Pētījumā piedalījās 65 respondenti, 58 sievietes un 7 vīrieši, vecumā no 19 līdz 74 gadiem (M=34,82; SD=31,00). Pētījumā tika izmantotas 3 aptaujas: Lielā piecinieka personības aptauja, Emociju regulācijas grūtību skala un Uztvertā stresa skala. Pētījumā iegūtie rezultāti norāda, ka augstāki neirotisma rādītāji ir statistiski nozīmīgi saistīti ar izteiktākām emociju regulācijas grūtībām un augstāku uztvertā stresa līmeni. Augstāki ekstraversijas un apzinīguma rādītāji ir statistiski nozīmīgi saistīti ar labākām emociju regulācijas spējām un zemāku uztvertā stresa līmeni. Neirotisms, emociju skaidrības trūkums un emociju regulācijas stratēģiju trūkums statistiski nozīmīgi prognozē uztvertā stresa līmeni. Emociju regulācijas grūtības kopumā pozitīvi prognozē neirotisms un negatīvi prognoze apzinīgums. Iegūtie rezultāti ir saskanīgi ar citu autoru veiktajiem pētījumiem.

The aim of the study was to examine the relationship between perceived stress, personality traits and emotion regulation difficulties, and to examine the extent to which personality traits and emotion regulation difficulties predict perceived stress levels, and also, examine the extent to which personality traits predict emotion regulation difficulties in total. Participating in this study were 65 respondents, 58 women and 7 men, in age group 19 to 74 years (M=34,82; SD=31,00). 3 surveys were used in the study: the Big Five Inventory, Difficulties in Emotion Regulation scale, and the Perceived Stress Scale. The results show that higher rates of neuroticism show statistically significant association with greater emotion regulation difficulties, and higher levels of perceived stress. Higher rates of extraversion and conscientiousness are statistically significantly associated with better abilities to regulate emotions and lower levels of perceived stress. Neuroticism, lack of clarity of emotions, and lack of the emotion regulation strategies statistically significantly predict the level of perceived stress. The total emotion regulation difficulties rating is positively predicted by neuroticism and negatively predicted by consciousness. The obtained results are consistent with the studies of previous authors.
Personality Traits and Emotion Regulation Difficulties as Perceived Stress Predictors
Keywords: Psiholoģija; Uztvertais stress; Personības iezīmes; emociju regulācijas grūtības; emociju disregulācija