Tiesības tikt aizmirstam un to ietekme uz tiesībām uz privātās dzīves neaizmirstību un tiesībām uz vārda brīvību - Rudziša, Agita (Latvijas Universitāte, 2015)
Eiropas Savienības tiesas spriedums Google Spain lietā un Eiropas Savienības priekšlikums par Vispārējās datu aizsardzības regulu ir izraisījis plašas diskusijas gan juristu, gan tiesībzinātnieku starpā tieši saistībā ar tiesībām tikt aizmirstam. Lai analizētu galvenos problēmjautājumus, kurus ir izraisījis šis tiesas spriedums un plānotais regulējums Eiropas Savienībā, no sākuma darbā tiek noskaidrots sākotnējā tiesību tikt aizmirstam ideja un šo tiesību kādreizējā pastāvēšana Eiropas un ASV tiesiskajā regulējumā. Darbā tiek analizētas un noskaidrotas galvenās problēmas, kas izriet no Eiropas Savienības sprieduma, esošā un plānotā regulējuma Eiropas Savienībā. Tāpat tiek noskaidrota šo tiesību ietekme uz tiesībām uz privātās dzīves neaizskaramību un tiesībām uz vārda brīvību gan Eiropas, gan ASV tiesību sistēmā.

The judgement of the Court of Justice of the European Union in the Google Spain case and the European Union’s Proposal for a General Data Protection Regulation has caused a broad debate between lawyers and legal scholars of the right to be forgotten. In order to analyse the main challenges that have arisen from CJEU’s judgment and planned proposal in EU, the original idea of the right to be forgotten and rights pre-existing in European and U.S. legal frameworks are considered at the beginning of this paper. In the paper the main problems are analysed and considered, which arise from CJEU’s judgment, current and planned legislation in the European Union and the influence of the right to be forgotten on the right to privacy and the right to freedom of expression in European and U.S. legal systems.
The rights to be forgetten and it`s influence on the right to privacy and the rights to freedom of expression
Keywords: Juridiskā zinātne; tiesības tikt aizmirstam; tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību; tiesības uz vārda brīvību; datu aizsardzība