Darba devēja zīmola komunikācija sociālajos medijos Z paaudzes darbinieku piesaistei: Evolution Latvia, Printful un Swedbank piemērs - Cvirko, Nika (Latvijas Universitāte, 2024)
Maģistra darba “Darba devēja zīmola komunikācija sociālajos medijos Z paaudzes darbinieku piesaistei: Evolution Latvia, Printful un Swedbank piemērs” mērķis ir noskaidrot uzņēmumu Evolution Latvia, Printful un Swedbank darba devēja zīmola komunikācijas stratēģijas sociālo mediju platformās Z paaudzes darbinieku piesaistei. Darba teorētisko ietvaru veido zīmola kapitāla jēdziena skaidrojums un tā teorētiskas nostādnes, kā arī teoriju, modeļu un empīrisku pētījumu apraksts saistībā ar darba devēja zīmolu, sociālo mediju komunikāciju un Z paaudzes vērtībām darbinieku piesaistes kontekstā. Darba empīriskajā daļā tika izplatīta aptaujas anketa, novadītas daļēji strukturētās intervijas ar divu uzņēmumu pārstāvjiem, kas tika interpretētas, izmantojot kvalitatīvo kontentanalīzi un veikta uzņēmumu Evolution Latvia, Printful un Swedbank sociālo mediju kontu kvantitatīvā kontentanalīze. Iegūtie rezultāti norāda uz to, ka sociālo mediju izmantošana ir būtiska Z paaudzes piesaistei darbā, un lai tas notiktu efektīvi, uzņēmumiem ir nepieciešams uzsvērt uzmanību uz noteiktiem darba devēja atribūtiem, kas veicina zīmola atpazīstamību, reputāciju un atbilst Z paaudzes profesionālajām vērtībām. Papildu pētījums liecina, ka Z paaudzes darbinieki augstu vērtē darba un dzīves līdzsvaru, elastīgas darba iespējas, iekļaujošu darba kultūru un iespējas profesionālai izaugsmei. Uzņēmumiem, kas vēlas piesaistīt šīs paaudzes darbiniekus, ir būtiski pielāgot savas komunikācijas stratēģijas un uzsvērt šīs īpašības savos sociālo mediju kanālos. Evolution Latvia, Printful un Swedbank izmanto dažādus pieejas veidus, piemēram, daloties ar darbinieku stāstiem, izceļot iekšējos pasākumus un akcentējot karjeras attīstības iespējas, lai veidotu pievilcīgu un atpazīstamu darba devēja zīmolu.

The aim of the master's thesis “Employer branding in social media for Generation Z talent attraction: an example of Evolution Latvia, Printful and Swedbank” is to find out the employer branding strategies of the companies Evolution Latvia, Printful and Swedbank in social media platforms to attract Generation Z talents. The theoretical framework of the work consists of an explanation of the concept of brand equity and its theoretical positions, as well as a description of theories, models and empirical studies related to employer branding, social media communication and the values of Generation Z in the context of talent attraction. In the empirical part of the work, a survey questionnaire was distributed, semi-structured interviews were conducted with representatives of two companies, which were interpreted using qualitative content analysis and quantitative content analysis of the social media accounts of the companies Evolution Latvia, Printful and Swedbank was carried out. The obtained results indicate that the use of social media is essential for attracting Generation Z to work, and for this to happen effectively, companies need to emphasize certain employer attributes that promote brand awareness, reputation and match the professional values of Generation Z. Research shows that Generation Z employees value work-life balance, flexible work options, an inclusive work culture, and opportunities for professional development. It is essential for companies that want to attract the talent of this generation to adapt their communication strategies and emphasize these characteristics on their social media channels. Evolution Latvia, Printful and Swedbank use different approaches, such as sharing employee stories, highlighting internal events and emphasizing career development opportunities, to create an attractive and recognizable employer brand.
Employer branding in social media for Generation Z talent attraction: an example of Evolution Latvia, Printful and Swedbank
Keywords: Plašsaziņas līdzekļi un komunikācija; darba devēja zīmols; Z paaudze; darbinieku piesaiste; Evolution Latvia; Printful