Vainas pakāpes un tiesiskās sekas delikttiesiskajās attiecībās - Murāne, Elīna (Latvijas Universitāte, 2016)
Vainas pakāpju pareizai konstatācijai delikttiesiskajās attiecībās ir būtiska juridiskā nozīme, tādēļ nav pareiza tiesu pieeja, nepievēršot tam vērību. Vainas pakāpēm ir nozīme ne tikai attaisnojumu uzrādīšanā vai apdrošināšanas tiesībās, bet var būt arī situācijas, kad civiltiesiskā atbildība par deliktu neiestāsies pat vieglas neuzmanības gadījumā. Maģistra darbā tiek apskatītas un analizētas Civillikumā ietvertās tiesību normas par neatļautu darbību un vainas pakāpēm, zaudējumiem un to atlīdzību ar mērķi sniegt priekšlikumus to modernizācijai. Darba uzdevumos ietilpst jēdzienu saturu atklāšana, vainas pakāpju tiesisko seku delikttiesiskajās attiecībās noskaidrošana, pētot tiesas spriedumus, juridisko literatūru un normatīvos aktus, kā arī ārzemju tiesību literatūru un normatīvos aktus. Maģistra darba rezultātā darba autore izšķir vairākas jomas, kur vainas pakāpēm delikttiesiskajās attiecībās ir tiesiskās sekas. Tāpat arī jomās, kurās tas ir iespējams un ir nepieciešams, darba autore piedāvā šo vainas pakāpju tiesiskās sekas pozitivizēt tiesību normās.

Distinction between degrees of fault in tort law have important legal meaning, therefore, courts approach without paying attention to it is incorrect. Degrees of fault plays a role not only in the grounds of justification or insurance law, but also may be situations where civil liabiliby in tort law will not occur even if slight negligence is found. In master`s thesis is discussed and analyzed Civil Code provisions of unlawful behavior and degrees of fault, damage and compensation for loss or damage in order to provide their modernization. In master`s thesis tasks are included to find out meaning of concepts and legal meaning of degress of fault, studying case law, national and foreign literature and normative acts. In the results the author find out several areas where degress of fault have legal consequences. Also in this several areas where it is possible and necessary, the author offers how to include degree of fault in provisions.
Degrees of fault and legal consequences in tort law relations
Keywords: Juridiskā zinātne; vaina; vainojamība; vainas pakāpes; ļauns nolūks; rupja neuzmanība