Skujkoku skuju un zaru pārstrāde izmantojot ekstrakciju ar vienkāršajiem spirtiem - Millere, Linda Liene (Latvijas Universitāte, 2024)
Latvijā meži aizņem vairāk nekā pusi valsts teritorijas, padarot mežsaimniecību par vienu no svarīgākajām ekonomikas nozarēm. Zalenis, kas ietver zarus, galotnes un citas koka zaļās masas daļas, veidojot aptuveni 18% no kopējā koka apjoma, bieži paliek neizmantots un nepietiekami novērtēts resurss. Saistībā ar Eiropas Savienības mērķiem veicināt ilgtspējīgu bioekonomiku un cīnīties pret klimata pārmaiņām, nepieciešams rast risinājumus un uzlabot mežsaimniecības resursu izmantošanu. Maģistra darba mērķis ir izstrādāt risinājumu skuju ekstraktvielu iegūšanai no parastām priedēm (Pinus sylvestris) un parasto egļu (Picea abies) skujkokiem, izmantojot to ekstrakciju ar zemākajiem spirtiem. Pētījums ietver esošo ekstrakcijas metožu novērtēšanu, ņemot vērā to ekonomisko un ekoloģisko efektivitāti.

In Latvia, forests occupy more than half of the country's territory, making forestry one of the most important sectors of the economy. Sapwood, which includes branches, tops and other parts of a tree's green mass, making up about 18% of the total volume of a tree, often remains an underutilized and undervalued resource. In connection with the objectives of the European Union to promote a sustainable bio-economy and fight against climate change, it is necessary to find solutions and improve the use of forestry resources. The aim of the Master's thesis is to develop a solution for obtaining needle extractive substances from common pine (Pinus sylvestris) and common spruce (Picea abies) conifers, using their extraction with the lowest alcohols. The study includes the evaluation of existing extraction methods in terms of their economic and ecological efficiency.
Processing of conifer needles and branches using extraction with simple alcohols
Keywords: Vides zinātne; bioekonomika; Pinus sylvestris; procianidīni; polifenoli; flavonoīdi