Jauktās realitātes uzdevuma izpildes ietekme uz redzi - Zizlāne, Kristiāna (Latvijas Universitāte, 2023)
Maģistra darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 42 lappusēm. Tas satur 17 attēlus, 70 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis bija novērtēt jauktās realitātes ietekmi uz redzes funkcijām, sniegumu un komfortu. Dalībnieku uzdevums bija pārrakstīt tekstu divos demonstrēšanas apstākļos – datora monitorā un jauktajā realitātē. Redzes funkcijas tika novērtētas pirms un pēc. Pēc katras sesijas tika aizpildīta subjektīvā novērtējuma aptauja, pēc abām – sesiju salīdzinājuma aptauja. Rezultāti nenorādīja, ka uzdevuma veikšanai abos demonstrēšanas apstākļos būtu ievērojama ietekme uz akomodācijas viegluma, akomodācijas amplitūdas, negatīvo un pozitīvo akomodācijas rezervju, konverģences tuvuma punkta, forijas lieluma tuvumā vērtībām. Ar jauktās realitātes displeju ir novērojams zemāks sniegums. Subjektīvie simptomi nelielā mērā tika izjusti pēc abām sesijām.

Master thesis is written in Latvian on 42 pages. It contains 17 figures, 70 references. The aim of the study was to elucidate the impact of stereoscopic augmented reality on visual functions, performance and comfort. Each subject participated in two sessions – the text was displayed in mixed reality and on the computer screen. Clinical assessments of visual functions were performed before and after the task. After each session participants completed a subjective symptom questionnary, after both - a session comparison questionnary. The results did not indicate that there was a considerable impact on accommodation amplitude, accommodation facillity, near point of convergence, negative and positive relative accommodation, near phorias values performing the task using mixed reality and computer screen. The performance was lower in the mixed reality session. Only negligible subjective symptoms were elucidated after both sessions.
The Impact of Mixed Reality Task Performance on Vision
Keywords: Klīniskā optometrija; jauktā realitāte; galvas displejs; verģence; akomodācija