Krievu amatiermākslas kolektīvu ikdienas darbība pēc Ukrainas kara sākšanās - Sokolova, Karlīna (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba tēma ir “Krievu amatiermākslas kolektīvu ikdienas darbība pēc Ukrainas kara sākšanās”. Tā mērķis ir noskaidrot krievu amatiermākslas kolektīvu ikdienas darbību pēc Krievijas un Ukrainas kara sākšanās. Darbs sastāv no 6 nodaļām. Pirmajā nodaļā apskatīta mazākumtautību amatiermākslas kolektīvu darbība Latvijā. Otrajā nodaļā aprakstīts pētījuma konteksts. Trešajā nodaļā analizēta etniskās piederības un kultūras saglabāšana. Ceturtajā nodaļā tiek apskatīts darbā izmantotais teorētiskais ietvars - banālās integrācijas jēdziens un Pjēra Burdjē kultūras kapitāla teorija. Piektajā darba nodaļā ir pētījuma metodoloģijas apraksts, sestajā – pētījuma datu analīze, rezultāti un diskusija. Bakalaura darbā īstenots jaukto metožu tipa pētījums. Kā primārā metode izmantotas kvalitatīvās metodes – daļēji strukturētās intervijas, savukārt kā balstošā metode izmantotas kvantitatīvās metodes – tiešsaistes aptauja. Kopumā pētījumā secināts, ka krievu amatiermākslas kolektīvu darbības izmaiņas pēc Krievijas un Ukrainas kara sākšanās kolektīvos atšķīrās – citiem tā bija repertuāra izvēlē, citiem koncertu samazināšanās vai paša kolektīva uzvedība, vai arī kolektīvā izmaiņu nav bijušas vispār. Savukārt spriežot pēc iegūtajiem aptaujas datiem, respondentu viedoklis par mazākumtautību kolektīviem Latvijā ir neitrāls, kas, autoresprāt, ir vērtējams pozitīvi. Tika izvirzīti 3 pētnieciskie jautājumi un 4 hipotēzes, no kurām apstiprinājās pirmā hipotēze, daļēji apstiprinājās otrā.

The topic of the bachelor's thesis is "Daily activity of Russian amateur art collectives after the start of the Ukrainian war". Its purpose is to clarify the daily activities of Russian amateur art collectives after the start of the Russian-Ukrainian war. The work consists of 6 chapters. The first chapter examines the activity of minority amateur art collectives in Latvia. The second chapter describes the context of the study. The third chapter analyzes the preservation of ethnicity and culture. The fourth chapter examines the theoretical framework used in the work - the concept of banal integration and Pierre Bourdieu's theory of cultural capital. The fifth chapter contains the description of the research methodology, the sixth chapter contains the analysis of research data, results and discussion. A mixed methods research was implemented in the bachelor thesis. Qualitative methods - semi-structured interviews - were used as the primary method, while quantitative methods - an online survey were used as the supporting method. In general, the study concluded that changes in the activities of Russian amateur art collectives after the start of the war between Russia and Ukraine differed in the collectives - for some it was a choice of repertoire, for others it was a decrease in concerts or the behavior of the collective itself, or there were no changes in the collective at all. On the other hand, judging by the obtained survey data, the respondents' opinion about minority collectives in Latvia is neutral, which, according to the author, can be evaluated positively. 3 research questions and 4 hypotheses were put forward, of which the first hypothesis was confirmed, the second was partially confirmed.
Daily activities of Russian amateur out collectives after the start of the Ukrainian war
Keywords: Socioloģija; krievu amatiermākslas kolektīvi; Krievijas un Ukrainas karš; etniskā piederība; sabiedrības šķelšanās