D vitamīna deficīts Latvijā salīdzinājumā ar citām valstīm un biežāk pielietotie principi tā novēršanai - Simanoviča, Julianna (Latvijas Universitāte, 2019)
Vitamīna D nepietiekamība ir plaši izplatīta visā pasaulē. Veiktajā pētījumā tika analizētas „E.Gulbja laboratorijā” 02.01.2014.-31.12.2018. veikto vitamīna D asins analīžu rezultāti, un aptiekas klientu un ārstu anketēšanā iegūtā informācija. Pētījuma rezultāti liecina, ka 64% no visām veiktajām analīzēm tiek konstatēts vitamīna D trūkums. Novērošanas periodā konstatētais vidējais D vitamīna līmenis bija 27,5 ng/mL, kas, salīdzinājumā ar citām Eiropas valstīm, ir tuvu pietiekama līmeņa robežai. Vitamīna D līmeņa atjaunošanai iedzīvotāji 58,4% (n=59) veic pastaigas ārpus telpām, 55,4% (n=56) uzturā lieto ar vitamīnu D bagātu pārtiku, bet 36,6% (n=37) lieto vitamīnu D saturošus medikamentus vai uztura bagātinātājus. Ārstu atzītākais vitamīnu D saturošais medikaments ir Vigantols, kas 37,0% (n=10) tiek nozīmēts pielietojot savu shēmu vai 33,3% (n=9) vitamīna D kalkulatoru, bet 29,6% (n=8) vitamīna D kalkulatoru vai savu shēmu.

Vitamin D deficiency is widespread throughout the world. The research was based on analysis of blood tests for vitamin D level performed in E.Gulbja Laboratory (02.01.2014.-31.12.2018.) and information obtained from pharmacy clients and practicing physicians. The results show that there is a deficiency of vitamin D in 64% of all performed blood tests, with the average vitamin D level 27.5 ng/mL. However it is close to a sufficient level, compared to other European countries. For vitamin D restoration, 58.4% (n=59) of surveyed are walking outdoors, 55.4% (n = 56) are eating vitamin D-rich foods, and 36.6% (n=37) are taking vitamin D-containing medicines or nutritional supplements. Vigantol is the physicians’ most accepted vitamin D containing drug, which in 37.0% (n=10) is prescribed using their own scheme or in 33.3% (n=9) - vitamin D calculator, and in 29.6% (n=8) using vitamin D calculator or own scheme.
Vitamin D deficiency in Latvia comparison to the other countries and more commonly used principles for its elimination
Keywords: Farmācija; vitamīns D; deficīts; vigantols; 25(OH)D