Piedziņas īpatnības uzturlīdzekļu lietās - Baranovska, Sandija (Latvijas Universitāte, 2012)
Katra vecāka pienākums ir uzturēt savu bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt, piebilstot, ka pienākums gādāt par bērna uzturēšanu neizbeidzas, ja bērns nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem, kas bieži vien tiek aizmirsts. Sava bakalaura darba tēmu esmu izvēlējusies „Piedziņas īpatnības uzturlīdzekļu lietās”, jo ikdienā, neskatoties uz likumos noteiktajām normām, jāsastopas ar gadījumiem, kad vecāki savā attieksmē pret bērniem pārkāpj bērnu tiesības saņemt uzturu, tādejādi, ir nepieciešams mehānisms, kas piespiež vecākus pildīt savus pienākumus. Sakarā ar to, ka tiesas spriedumam, ar kuru prasība apmierināta, pat ja tas stājies likumīgā spēkā, nav nekādas nozīmes, ja to nevar izpildīt, nolēmu savā bakalaura darbā veikt padziļinātu analīzi tiesas nolēmuma izpildē, ko veic zvērināti tiesu izpildītāji. Bakalaura darbs tiek iedalīts četrās daļās - uzturlīdzekļu būtība un tiesiskais regulējums Latvijā; uzturlīdzekļu piedziņas veidi; Uzturlīdzekļu garantiju fonda nozīme uzturlīdzekļu piedziņas neiespējamības gadījumā; atbildība par ļaunprātīgu tiesas nolēmuma par uzturlīdzekļu piedziņu bērna uzturam nepildīšanu. Pirmajā daļā tiek sniegts ieskats, kas ir uzturlīdzekļi – to būtība Latvijas normatīvajos aktos. Šajā daļā ne vien tiek aprakstīti uzturlīdzekļi, kā bērna uzturēšanas izdevumi, kurus nodrošināt bērnam ir katra vecāka pienākums, bet arī uzturlīdzekļi, kā ilgstoša materiālā palīdzība otram laulātajam sakarā ar materiālā stāvokļa pasliktināšanos. Otrajā daļā tiek uzskaitīti un analizēti uzturlīdzekļu piedziņas veidi – piedziņas vēršana uz parādnieka darba samaksu un tai pielīdzinātajiem maksājumiem; piedziņas vēršana uz parādnieka kustamu mantu un nekustamo īpašumu; kā arī tiek aprakstīta piedziņas prakse Lietuvā. Trešajā daļā tiek aprakstīts, kas ir Uzturlīdzekļu garantiju fonds, kādas ir tā funkcijas un nozīme uzturlīdzekļu piedziņas neiespējamības gadījumā. Ceturtajā daļā tiek sniegts neliels ieskats par to, kās notiek par ļaunprātīgu tiesas nolēmuma par uzturlīdzekļu piedziņu bērna uzturam nepildīšanu. Sakarā ar to, ka šobrīd LR tiesību aktos paredzēta kriminālatbildība par izvairīšanos no uzturēšanas, saskaņā ar Krimināllikuma 170. pantu, tāpēc minētajā daļā tiek vairāk izanalizēta šī panta būtība.

Each parent's responsibility to keep their children. This responsibility rests with the father and mother until the child is able to self-sufficient, adding that the obligation to provide maintenance of the child shall not terminate if the child does not live with one parent or both parents, who are often forgotten. His undergraduate work I have chosen the theme "The drive features support cases" because every day, despite the statutory provisions, must deal with cases where parents in the treatment of children violates children's right to food, therefore, need a mechanism that forces the parents to perform their duties . Due to the fact that the court ruling, which upheld the action, even if it has entered into force, no matter if it can not be executed, decided his undergraduate work in-depth analysis of the enforcement by a sworn bailiff. Thesis is divided into four parts - maintenance nature and Latvian legislation, the maintenance enforcement activities; Maintenance Guarantee Fund role in the recovery of maintenance in case of impossibility; responsibility for the abuse of the court decision in a maintenance diet of the child defaults. The first part outlines the maintenance - the essence of Latvian legislation. This part is not only describes the maintenance of the child's maintenance costs by providing the child is every parent's responsibility, but also the maintenance of long-term material assistance to the other spouse due to material deterioration. The second part lists and analyzes the types of maintenance enforcement - focusing on the recovery of the debtor's wages and is treated as payments, focusing on the recovery of the debtor's movable and immovable property, as well as describes the recovery practice in Lithuania. The third part is described in the Maintenance Guarantee Fund, what is its function and role in the recovery of maintenance in case of impossibility. The fourth part is to shed some light on what happens on the abuse of the court decision in a maintenance diet of the child defaults. Due to the fact that Latvia is currently law provides criminal penalties for the avoidance of maintenance, in accordance with the Criminal 170th thereof, so that part is more analysis of this article is all about.
The drive features support cases
Keywords: Juridiskā zinātne