Vispārzināmi fakti tiesu nolēmumos civilprocesā. - Kondratjuka, Katrīne (Latvijas Universitāte, 2022)
Maģistra darbs tiek veltīts vispārzināmu faktu izpētei civilprocesa nolēmumos. Izpētes nepieciešamību pamato apstāklis, ka šis institūts tiek uztverts kā acīmredzama taisnība, kura padziļināta skaidrošana nav nepieciešama. Darba mērķis ir izpētīt jēdziena saturu un tā veidojošos elementus, kā arī izpētīt tiesu praksi. Mērķa sasniegšanai tiek aplūkota juridiskā literatūra latviešu, krievu, vācu un angļu valodā un normatīvie akti, Latvijas un Vācijas tiesu prakse. Pētījumā tiek apkopota informācija par vispārzināma fakta veidiem, elementiem un problemātiku argumentācijā. Pētījuma rezultātā autore secina, ka Latvijas izpratne par vispārzināmu faktu ir nepietiekama, kas noved arī pie nepareizas likuma normas pielietošanas tiesu praksē. Autore piedāvā vairākus priekšlikumus, kuru starpā ir gan likuma normas grozīšana, gan juridiskās literatūras papildināšanu ar pilnīgāku informāciju.

This master's thesis is dedicated to the study of generally-known facts in civil procedure rulings. The need for research is justified by the fact that this institute is perceived as an obvious truth, which does not require in-depth explanation. The aim of the work is to study the content of this concept and its constituent elements, as well as to study case law. The study summarizes information about the elements and problems of generally – known facts in the argumentation. To achieve the aim, was viewed literature in Latvian, Russian, German and English languages, normative acts, were examined practice of the Republic of Latvia and German courts. As a result of the research, the author concludes that Latvia's understanding of a generally - known fact is insufficient, which also leads to the incorrect application of a legal norm in court practice. The author offers several proposals, among which both the amendment of the legal norm and the addition of more complete information to the legal literature.
Well-known facts in court decisions in Civil proceedings.
Keywords: Juridiskā zinātne; vispārzināms fakts; argumentācija; klasifikācija; tiesu nolēmumu analīze