Datu apmaiņa starp informācijas sistēmām - Zvagūzis, Reinis (Latvijas Universitāte, 2024)
Šajā bakalaura darbā tiks pētīti un analizēti dažādi informācijas sistēmu datu apmaiņas veidi. Darbs fokusējas uz informācijas sistēmu datu apmaiņas svarīgumu un dažādām tehnoloģijām un pieejām, kas to atbalsta. Datu apmaiņas veidi ietver API dizainu un pārvaldību, datu serializācijas formātus (piemēram, JSON vai XML), starpniekprogrammatūru datu apmaiņā, datu apmaiņu starp sFTP vidēm, blokķēdes izmantošanu datu apmaiņai, kā arī tehnoloģijas reāllaika datu plūsmām. Darbs sniedz ieskatu gan teorētiskajā, gan praktiskajā līmenī, piedāvājot iespējas dziļākai izpētei un praktiskai ieviešanai dažādās nozarēs. Šīs tēmas ne tikai risina galvenos datu apmaiņas aspektus, bet arī aplūko pašreizējās tehnoloģiskās tendences un izaicinājumus, piedāvājot plašu izpētes lauku akadēmiskajā un profesionālajā vidē.

In this bachelor's thesis, various methods of data exchange between information systems will be explored and analysed. The focus is on the importance of data exchange in information systems and the diverse technologies and approaches that support it. Methods of data exchange include API design and management, data serialization formats (such as JSON or XML), middleware for data exchange, data exchange between sFTP environments, blockchain utilization for data exchange, as well as real-time data stream technologies. The thesis provides insights both at a theoretical and practical level, offering opportunities for deeper exploration and practical implementation across various sectors. These topics not only address key aspects of data exchange but also examine current technological trends and challenges, providing a broad field of research in academic and professional settings.
Data exchange between information systems
Keywords: Datorzinātne; Datu serializācija; SFTP; Datu plūsmas; API; starpniekprogrammatūras