Tiesības uz kriminālprocesa pabeigšanu saprātīgā termiņā - Lauka, Ieva (Latvijas Universitāte, 2020)
Tiesības uz kriminālprocesa pabeigšanu saprātīgā termiņā ir viens no kriminālprocesa pamatprincipiem. Lai arī sākumā šķietami vienkāršs, tomēr tā piemērošana praksē aizvien ir problēmjautājums, jo daudzos nolēmumos tiek konstatēts, ka tiesības uz kriminālprocesa pabeigšanu saprātīgā termiņā ir pārkāptas. Darba mērķis ir, pētot teorētisko literatūru un tiesu prakses materiālus, atklāt, kāds ir kriminālprocesa pamatprincipa tiesības uz kriminālprocesa pabeigšanu saprātīgā termiņā saturs, kā arī to, kā praksē pamatprincips tiek piemērots, un vai tas tiek darīts atbilstoši valdošajām tiesību pamatnostādnēm. Darbā tiek apskatīti problēmjautājumi, kas raksturīgi minētā kriminālprocesa pamatprincipa piemērošanai, kā arī sniegti ieteikumi, kā kriminālprocesa piemērošanu padarīt vienotāku un precīzāku. Pētot teorētisko literatūru un tiesu praksi, autore secina, ka nolēmumos nepieciešamo kritēriju analīzi tiesas veic pēc saviem ieskatiem, jo nav izstrādāts vienots modelis, kādā apjomā būtu jāsniedz argumentu pamatojums. Tāpat tiesu nolēmumos var pamanīt teorijas kļūdas, piemēram, no kura brīža sākas termiņa tecējums.

Right to the completion of criminal proceedings within a reasonable time is one of foundational principles of criminal proceedings. Even though it might seem easy, its implementation is still an issue, since in many rulings it is found that the right to finish the criminal proceedings within an adequate time frame is violated. The aim of this work is to find the content of foundational principle of criminal proceedings in completion of criminal proceedings within reasonable time, how this foundational principle is applied and whether it is done in accordance with the legislation guidelines. It is done by research of theoretical literature and case-law materials. In this work the issues characterizing application of above-mentioned foundational principle of criminal proceedings are looked at, given suggestions on how to make application of criminal proceedings more unified and precise. While researching the theoretical literature and case-law, the author concludes that courts perform analysis of the necessary criteria for rulings at their discretion since there is no unified model for submitting justification of arguments. In court rulings one can also notice mistakes in theory, for example, when the time frame is begun.
The right to the completion of criminal proceedings within a reasonable time
Keywords: Juridiskā zinātne; kriminālprocess; pamatprincips; saprātīgs termiņš; sekas; pirmstiesas process