Ķermeņa tēla uztvere un Es - koncepcija sievietēm ar dažādu partnerattiecību statusu. - Ostašova, Ieva (Latvijas Universitāte, 2011)
Mūsdienās valda tendence izcelt slaidu ķermeni kā ideālu ķermeņi, kas ietekmē daudzu sieviešu dzīvi un tās uztveri. Es-koncepciju lielā mērā nosaka tas, kā citi mūs redz, un cik liela mērā šis redzējums mums ir svarīgs, tā attīstās mijiedarbības rezultātā ar sabiedrību kopumā. Šī pētījuma mērķis ir noskaidrot, kādā veidā Es – koncepcija ir saistīta ar ķermeņa tēlu. Šajā pētījuma tika mēģināts atbildēt uz jautājumiem: kādas ir atšķirības ķermeņa tēla novērtēšanā sievietēm ar dažādu partnerattiecību statusu, kādas ir atšķirības Es – koncepcijas rādītājos sievietēm ar dažādu partnerattiecību statusu, vai pastāv saistība starp ķermeņa tēlu un Es - koncepciju sievietēm ar dažādu partnerattiecību statusu, vai pastāv atšķirības saistībā starp Es - koncepciju un ķermeņa tēlu sievietēm ar dažādu partnerattiecību statusu? Pētījumā piedalījās 99 respondenti - sievietes vecumā no 18 – 30 gadiem, kuras tika attiecīgi sadalītas divās grupas – ar partnerattiecībām vismaz vienu gadu, un bez partnerattiecībām vismaz vienu gadu. Sievietes pārstāvēja dažādus izglītības līmeņus, auguma un svara kategorijas. Pētījumā tika izmantotas divas aptaujas – Es – koncepcijas aptauja un Ķermeņa tēla uztveres aptauja. Pētījuma rezultāti norāda, ka nepastāv statistiski nozīmīgas atšķirības ķermeņa tēla novērtēšanā un Es – koncepcijas rādītājos starp abām izlasēm. Pastāv statistiski nozīmīga saistība starp ķermeņa tēla uztveri un Es – koncepciju sievietēm ar dažādu partnerattiecību statusu. Starp abām izlasēm nepastāv statistiski nozīmīgas atšķirības saistībā starp ķermeņa tēlu un Es – koncepciju. .

Nowadays the tendency to describe slim body as the perfect body has been spread. This tendency affects lives of many women, and also their perception of life. Self-conception depends a lot on how others see us, and how important for us is that view, and it is developing by our interaction with society generally. The goal of this research is to find out, how the Self-conception is related with the body-image. During this research attempts have been made to answer those questions: what are the differences for evaluating body-image between women in different statuses of relationship; what are the differences in indexes of Self-conception between women in different statuses of relationship; is there a relation between Self-conception and body-image between women in different statuses of relationship; are there any differences between Self-conception and body-image for women in different statuses of relationship? 99 respondents took part in this research – women, aged between 18-30 – they were separated respectively in two groups – in a relationship for at least one year, and without any relationship at least one year. Women represented different levels of education, different categories of hight and weight. There have been used two surveys in this research – Survey of Self-conception, and Survey of perception of body-image. Results of this research show, that statistically there are not important differences for Self-conception indexes and evaluating body-image between the both selected groups. There is stastistically important relation between Self-conception and evaluating body-image for women in different statuses of relationship. There are no statistically important differences between Self-conception and body-image for women in different statuses of relationship.
Body image and Self - concept of womens with different romantic relationships status.
Keywords: Psiholoģija