Latvijas zvērināto revidentu piedāvāto pakalpojumu tirgus - tā novērtējums un perspektīvas - Laizāns, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2015)
Darba problēmas būtība – gaidāmās izmaiņas likumos var būtiski samazināt Latvijas zvērinātu revidentu (turpmāk LZR) tirgu un gada pārskatos esošās informācijas ticamību. Darba autora mērķis - izvērtēt pašreizējo LZR pakalpojumu tirgu un tā nākotnes perspektīvas. Darbā noteiktie uzdevumi: •Izpētīt LR normatīvos aktus un starptautiskos standartus, kas regulē LZR darbību; •Izpētīt pašreizējo LZR pakalpojumu tirgu; •Salīdzināt obligātās revīzijas kritērijus starp dažām ES dalībvalstīm; •Izpētīt plānotās izmaiņas likumos attiecībā uz LZR un izvērtēt to ietekmi. Darbā tiek izmantotas empīriskās un teorētiskās izziņas metodes: novērošana, salīdzināšana un ekonomiskā analīze. Rezultāti – revīzija ir veids kā ierobežot ēnu ekonomiku, Latvijā revidēto uzņēmumu skaits ir viens no zemākajiem ES un pašreizējais likumprojekts šo skaitu samazinās.

The problem discussed in the thesis is that the expected changes to legislation are likely to materially reduce the market of Latvian certified auditors (hereinafter, LCA) and reliability of disclosures in the financial statements. The objective of the author is to analyse the existing LCA services market and its future prospects. The tasks set out in the thesis are as follows: •To examine the Latvian legislation and international standards governing the operations of LCA; •To explore the existing LCA services market; •To compare the statutory audit criteria across EU Member States; •To analyse the planned legislative amendments regarding LCA and assess their impacts. The thesis employs both empirical and theoretical research methods: observation, comparison and economic analysis. The results are as follows: an audit is a way to reduce shadow economy, Latvia has the lowest number of audited companies in the EU and the current draft law will further reduce this number.
The Assement and Prespectives of Market of Services Offered by Latvian Certified Auditors
Keywords: Ekonomika