Diennakts darbs kā māsas fiziskās pašsajūtas ietekmējošais faktors - Zaika, Ida (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba tēma: Diennakts darbs kā māsas fiziskās pašsajūtas ietekmējošais faktors. Šī ir ļoti aktuāla tēma, jo tas ir saistīts ar veselības aprūpes profesionāļu labklājības un produktivitātes uzturēšanu. Darbā iekļauti oriģināli pētnieciski raksti, kuros fiziskās aktivitātes mērījumi bija objektīvi un/vai subjektīvi, kuros tika ziņots par māsu profesionālo fizisko aktivitāti un kuri bija publicēti angļu, latviešu, krievu un norvēģu valodās. Māsu maiņu darbu ietekmējošie faktori - diennakts darbs kā fiziskā noguruma faktors, miegs, galvassāpes, uzturs, fiziskas sāpes ķermenī, izdegšana, kaitīgie ieradumi, personīgā dzīve, sports kā relaksācijas līdzeklis, kas visi ir savstarpēji saistīti. Bakalaura darba turpinājumā es mēģināšu atklāt šo faktoru ietekmes nozīmi. Māsas ir svarīga cilvēku veselības aprūpes sastāvdaļa, un viņu fiziskā un emocionālā labklājība ir nozīmīga, kvalitatīvas un efektīvas pacientu aprūpes nodrošināšanā. Darba izvirzītā hipotēze ir apstiprinājusies. Pētījuma mērķis: noskaidrot diennakts darba ietekmi uz māsas fizisko pašsajūtu. Pētījuma uzdevumi: 1.Veikt literatūras analīzi par māsu fizisko pašsajūtu, ko ietekmē diennakts darbs; 2.Izpētīt, kādi faktori ietekmē māsas fizisko pašsajūtu; 3.Izveidot pētījuma instrumentu un veikt aptauju; 4.Apkopot iegūtos rezultātus un izstrādāt secinājumus. Pētījuma hipotēze: Diennakts darbs ietekmē māsas atpūtas iespējas, ēšanas un miega kvalitāti. Pētījuma veids: Kvantitatīvs Rezultāts: Diennakts darbs ietekmē sekojošu fiziskos faktorus – fiziskais nogurums, miegs, galvassāpes, uzturs, fiziskas sāpes ķermenī, izdegšana, kaitīgie ieradumi, ģimene un personīgā dzīve. Atslēgas vārdi: nakts maiņa, bezmiegs, nepietiekams uzturs, fiziskā slodze, izdegšana, trauksmes sajūta, kofeīns, galvassāpes, nikotīna atkarība, neapmierinātība darbā, psiholoģiskas problēmas, fizioloģiskas problēmas, sociālas problēmas.

Bachelor's Thesis Topic: The Impact of Shift Work on Nurses' Physical Well-being. The impact of shift work on nurses' physical well-being is a highly relevant topic as it is closely linked to the well-being and productivity of healthcare professionals. This bachelor's thesis incorporates original research articles where measurements of physical activity were objectively and/or subjectively assessed, reporting on nurses' professional physical activity, published in English, Latvian, Russian, and Norwegian languages. The following factors are influenced by nurses' shift work: shift work as a factor of physical fatigue, sleep, headaches, nutrition, physical pain, burnout, harmful habits, family and personal life and sports as a form of relaxation, all of which are interconnected. In the continuation of the bachelor's thesis, I will attempt to uncover the significance of these influenced factors. Nurses play a crucial role in healthcare provision, and their physical and emotional well-being is essential for delivering quality and effective patient care. Research Hypothesis is confirmed. Research Objective: To investigate the impact of shift work on nurses' physical well-being. Research Tasks: 1.Conduct a literature review on the physical well-being of nurses influenced by shift work. 2.Investigate the factors influencing nurses' physical well-being. 3.Develop a research method and conduct a survey. 4.Summarize the obtained results and formulate conclusions. Research Hypothesis: Shift work affects nurses' opportunities for rest, eating habits, and sleep quality. Research Type: Quantitative Research Result: Shift work impacts the following physical factors - physical fatigue, sleep, headaches, nutrition, physical body pain, burnout, harmful habits, family, and personal life. Keywords: night shift, insomnia, inadequate nutrition, physical workload, burnout, anxiety, caffeine, headaches, nicotine addiction, job dissatisfaction, psychophysiological and social problems.
Daytime work as a factor influencing the physical well-being of the nurse
Keywords: Medicīna; nakts maiņa; bezmiegs; nepietiekams uzturs; izdegšana