Nekustāmā īpašuma reģistrācijas sistēmas Eiropā - Švemberga, Annija (Latvijas Universitāte, 2013)
ANOTĀCIJA. Promocijas darbs „Nekustamā īpašuma reģistrācijas sistēmas Eiropā” ir pētījums par nekustamo īpašumu reģistru attīstību, iedalījumu un reģistrācijas seku civiltiesisko nozīmi. Darbā izmantoti dažādu Eiropas valstu normatīvo aktu, tiesu prakses, juridiskās literatūras un pētījumu materiāli. Autore izdara secinājumus par reģistrācijas sistēmu iedalījumu piecās funkcionālās attīstības pakāpēs, izvirza tēzi par reģistru klasifikācijas papildināšanu ar prezumptīvu reģistru grupu. Detalizēti analizēts labticīga ieguvēja aizsardzības regulējums kā stūrakmens reģistru attīstībā. Darba noslēgumā autore sniedz ieteikumus reģistrācijas regulējuma pilnveidošanai Latvijā: tehniskas un juridiskas nozīmes ierakstu nošķiršanai, to sistēmiskai reģistrēšanai dažādos reģistros, zemesgrāmatu ierakstu savstarpējās saskaņotības nodrošināšanai. Atslēgvārdi: nekustamais īpašums, zemesgrāmata, zemes reģistrs, kadastrs, labticīgs ieguvējs

Annotation. The promotional work „Registration Systems of Real Property in Europe” is a research on development of registers, classification thereof and civil law meaning of registration consequences. Author proposes new classifications of registers. Acquisition of a real property in good faith is analyzed in details as a cornerstone of develepment of land registires. Recommendations for improvement of the Latvian registration system of real property are proposed in the paper. Key words: Real Property; Land Register; Cadastre; Acquisition in Good Faith
Registration Systems of Real Property in Europe
Keywords: Juridiskā zinātne; Civiltiesības; Legal science; Civil law