Cilvēktiesību garantēšana kriminālprocesā Latvijā - Bebrišs, Jānis (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba temats ir "Cilvēktiesību garantēšana kriminālprocesā Latvijā" . Darba mērķis ir izpētīt cilvēktiesību garantēšanas principu kriminālprocesā, attiecīgi - skatot Latvijas Republikas tiesu praksi, Eiropas Cilvēktiesību tiesu praksi pēdējā desmitgadē. Lai izvirzītais darba mērķis būtu ar vēlamu rezultātu tika izmantoti Latvijas tiesību akti, Starptautiskie tiesību akti, kas ir saistoši nacionālajām tiesību normām, judikatūrai, advokātiem, profesoru atziņām un pētījumiem cilvēktiesību garantēšanas jautājumos. Bakalaura darba mērķis ir pēc vēsturiskās metodes apskatīt cilvēktiesību garantēšanu kriminālprocesā. Apskatot Latvijas Republikas Kriminālprocesa likuma vēsturi, kā tika pieņems likums, precīzāk - KPL ietvertā 2. nodaļa "Kriminālprocesa pamatprincipi", kas ir neatņemama sastāvdaļa visam procesam kopumā, kā arī pēc analītiskās metodes izpētīt Latvijas Republikas Nacionālo tiesību normatīvos aktus, Eiropas Cilvēktiesību konvenciju (Turpmāk - ECK), Apvienoto Nāciju organizācijas (Turpmāk - ANO), Eiropas Savienības Tiesu judikatūru. Izpētīt, kā rīkojušās tiesas, kad valstis ir pārkāpušas cilvēktiesības. Darba rezultātā autors izdara secinājumus par cilvēktiesību garantēšanu kriminālprocesā Latvijā un to pārkāpumiem, kā arī pārkāpumiem, kas ir notikuši citās Eiropas Savienības dalībvalstīs. Kas ir jāievēro amatpersonām, kas veic šos ierobežojumus, lai netiktu pārkāptas cilvēktiesības. Atslēgvārdi: cilvēktiesības, cilvēktiesību garantēšana, kriminālprocess, tiesu prakse.

The topic of the Bachelor’ s paper is “ Human Right Guarantee in Criminal Proceedings in Latvia”. The goals of the Bachelor paper is to research the principle of the human right guarantee in criminal proceedings, corresponding to the case law of the Republic of Latvia and European human rights practices in the last decade. To achieve the goals of the paper, the author uses Latvian legislation that are related to national legal acts, judicature, lawyer, professor verity and research on topic “Human Right Guarantee”. The main task is to research historical aspects of the human right guarantee in criminal proceedings. Looking through the Criminal proceeding history of the Republic of Latvia, how the law was made, more precisely- KPL (Criminal proceeding law) 2. chapter, that are integral part for all the proceeding in general. Also based on analytical method, research the national legislation and regulation of the Republic of Latvia, the European human rights convention (further in text- ECK), United Nations ( further in text –ANO), European Union Court judicature, to research judicial action when the country has violated the human rights. During the writing the paper, the author makes conclusion about human right guarantee in criminal proceedings in Latvia and violation that are permitted in Latvia and in other European Union Member States; What must be took in regard for respective authorities that carry out the relevant restrictions, to not to violate human rights. Keywords: human rights, human right proceedings, criminal proceedings, case law.
Human Right Guarantee in Criminal Proceedings in Latvia
Keywords: Juridiskā zinātne; cilvēktiesības; cilvēktiesību garantēšana; kriminālprocess; tiesu prakse