Krāsvielu iegūšana no izvēlētiem Latvijā augošiem krāsaugiem un to analīze - Kokina, Ksenija (Latvijas Universitāte, 2021)
Literatūras apskatā ir aprakstīti Latvijā sastopamie krāsaugi: mājas ābele (Malus Domestica), dārza sīpols (Allium cepa), divšķautņu asinszāle (Hypericum perforatum), parastā raudene (Origanum vulgare) un parastā vīgrieze (Filipendula ulmaria), to bioloģiskais raksturojums, ķīmiskais sastāvs un krāsvielu iedalījums. Darbā ir veikta krāsaugu ekstraktu analīze, kuros ir identificētas krāsvielas. Veicot krāsotās dzijas analīzi, ir noteiktas galvenās krāsvielas. Analīzēm izmantoja augstas efektivitātes šķidrumu hromatogrāfiju un masspektrometriju. Iegūtie rezultāti salīdzināti savā starpā un ar zinātniskajā literatūrā pieejamo informāciju.

The literature review describes biological characteristic and chemical composition of Apple tree (Malus Domestica), Onion (Allium cepa), St John’s-wort (Hypericum perforatum), Oregano (Origanum vulgare), Meadowsweet (Filependula ulmaria) and classification of natural dyes. Research represents dye plant extract analysis with determinated dyes. Dyed yarn analysis represents the main colorful compounds. Analysis was performed using high performance liquid chromatography and mass spectrometry. The results were compared with each other and with the available information in the scientific literature.
Extraction and analysis of dyes from selected Latvian dye plants
Keywords: Ķīmija; LATVIJAS KRĀSAUGI; DZIJA; KRĀSVIELAS; AUGSTI EFEKTĪVĀ ŠĶIDRUMU HROMATOGRĀFIJA.